Jumpa 550,000Yen Dalam Guni Bundle, Nasihat Mufti Kelantan Ini Bakal Buat Dia Terkedu

Baru-baru ini seorang peniaga menemui wang tunai sebanyak 550,000 yen RM20,755.84) dalam guni bundle di kedainya di Kampung Tualang Salak, Jelawat, Bachok, Kelantan.

Wan Mohamad Adam Wan Mohamed, 29, berkata, dia terkejut apabila menemui wang itu dari salah satu dari dua guni bundle di sebuah gudang di Wakaf Bharu, Kelantan, Sabtu lalu dengan harga masing-masing RM50 dan membawanya pulang ke kedai.


“Saya terkejut melihat wang tunai yang terlalu banyak dan membuat kiraan sebelum mengambil gambar dan memuat naik di Facebook jam 9.20 malam kelmarin,” katanya.

Wan Mohamad Adam menganggap penemuan wang itu adalah rezeki buatnya selepas membeli lebih 10 guni bundle sejak sebulan lalu.

“Wang itu akan saya gunakan untuk membuat modal bagi membesarkan perniagaan bundle. Saya sudah menukar wang berkenaan sebanyak 450,000 yen (RM16,000) dan bakiya akan disimpan untuk kenangan,” katanya.

Menurut mufti tersebut, wang itu harus diserahkan kepada Baitulmal untuk kegunaan umum.

Rezeki bundle

Peniaga itu menemui wang tunai sebanyak 550,000 yen (RM20,755.84) ketika membuka guni bundle di kedainya di Kampung Tualang Salak, Jelawat, Bachok, kelmarin. Dia turut terkejut apabila menemui wang berkenaan jam 8 malam selepas menemui beg duit warna hitam di dalam kot.

Walau bagaimanapun, menurut Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, sesiapa saja yang menemui wang sama ada di tepi jalan atau di mana-mana kawasan dan gagal mengesan pemilik, ia perlu diserahkan kepada jabatan agama.

Bukan haknya

Jika wang yang ditemui itu ada pemilik, cari tuannya dahulu. Sekiranya gagal mencari pemilik baru serahkan kepada Baitulmal. Tidak kira wang itu dari negara kita atau negara lain, ia tetap wang yang ditemui tanpa pemilik.

Orang yang menemui tidak boleh menggunakan wang itu kerana ia bukan haknya.

Menurut beliau lagi, wang berkenaan jika ditemui di Kelantan harus diserahkan kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) untuk diuruskan.

Antara komen netizen :

Syahmin Safie –semua bnda serah dkt baitulmal,bunyi beribu2 cpt keluar kenyataan serah dkt baitulmal,selama ni zakat baitulmal nk mohon pun susah lps satu2 borang,kutipan beribu2 tiap bulan,kalau nk ikutkan ramai lagi miskin merempat dkt klntan,bila bunyi duit laju je keluar kenyataan serah dkt baitulmal,bila nk memberi beribu alasan.

Rusa Comel –Org kata kalau jumpa emas kt kawasan umah kite, tu milik kerajaan.. tapi kalau ganja kt kawasan rumah kita, tu milik kita.. betul ke???

Izzat Aiman –Padan muka ko bang sape sruh menunjuk, klau ko senyap2 je kn sng.. Hahahahaa..Dengar jela ckp mufti tu bang, duit tu bkn duit ko pn..

Faezah Mohd Amin –fuh..masuk baitulmal..pastu org nk mntak bantuan punya la payah mcm bola kena tendang sana sini..bantuan dr persatuan org cina lg laju dri baitulmal..

Khalid bin Walid –Nok tnya duit hok ada loni dle baitulmal tu! Ada berapa?Sdg kn rmai lgi fakir miskin d klantan!

Apa kata anda? Jangan lupa komen yang baik baik sahaja tau.

Sumber : Harian Metro

3 Comments

  1. Saya cadangkan pergi baitulmal serahkan bahgian yg perlu dizakatkan..bukan serah semua..rezeki tn pun ada juga..mufti biasala..kalau rakyat jelata cepat jer jatuh hukum..kalau menteri2 dan ahli2 politik depa diam menikus…

  2. Betul, di Kelantan ramai yg miskin. Nak mohon baitumal paling susah nak mampuh. Tu lah ni la dan macam macam alasan. Kalau duit tu Di serahkan pada baitumal kelantan akhirnya duit tu buat belu kereta kerajaan.

  3. Secara teknikal duit tersebut adalah milik dia sebab dia dah beli karung bundle tu. semua benda dalam karung tu adalah kepunyaan dia, kalau jumpa duit atau benda bagus bagi baitulmal, kalau jumpa benda buruk?? katakan lah dalam guni bundle tu semua baju dalam tu dah rosak satu pun tak dapat jual mcm mana? sapa nak gantirugi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*