Rakaman Kereta Dengan L0ri Kat Tengah Jalan lni Buat Netlzen Tak Tahu Nak SaIahkan Slapa

Memandu di Malaysia ni banyak c.abarannya. Sebagai pemandu, ada segelintir pemandu dalam negara kita ni yang boleh kata agak b.iadap dan memang buat kita s.akit hati.

Walaupun sudah diajar ketika kelas latihan memandu atau kelas amali memandu, ia sering kali dia.baikan oleh kerana dorongan perasaan ingin cepat sampai ke destinasi ataupun pemandu itu memang mempunyai cita-cita untuk menunjukkan kehebatan kepada orang lain, sehingga menimbulkan a.ksi pelang.garan yang tidak dingini.

Seperti mana di dalam negara mempunyai undang-undang tersendiri, maka di jalan raya juga terdapat undang-undang tersendiri yang dipanggil hak keutamaan di atas jalan raya.

Hak keutamaan ini mungkin berbeza mengikut sesetengah kawasan, akan tetapi ia bertujuan untuk mendidik pemandu supaya lebih menekankan a.spek kesel.amatan dan juga menerapkan penggunaan akal yang w.aras semasa di atas jalan raya.

Menyusur ke arah jalan utama

Apabila jalan raya yang mempunyai dua laluan bert.embung menjadi laluan sehala, kereta yang berada di sebelah kiri (A) perlu bersedia memberikan isyarat ke kanan dan berikan laluan kepada kereta daripada arah belakang/kanan (B).

Kereta A perlu memastikan kereta B melepasinya dengan s.elamat, dan tiada sebarang kenderaan daripada arah belakang sebelum memasuki laluan utama. Pera.turan ini juga terpakai ketika sedang memasuki laluan utama lebuhraya daripada susur masuk plaza tol.

Seperti rakaman yang tular baru baru ini di media sosial, ramai netizen tertarik dengan video di mana sebuah kenderaan ini dan lori masing masing tak nak meng.alah ini buat ramai tak tahu nak s.alahkan siapa.

Siapa Patut Jalan Dulu

Reaksi Orang Ramai

Keta masuk sblm garis p.utus tu dh salah.. masuk tk bergilir, patut dia boleh tunggu kereta depan tu lepas dulu masuk kemudian.. pastu itu dh masuk bl.ind s.pot lori.. jdnya.. bers.abarlah.

Kereta yg .keluar simpang tengok dulu.siapa yg kata lori salah dah biasa buat.tu.kadang2 budak motor banyak yg kena.yg komen lori salah tengok vedio betul.

Kereta myvi yang s.alah tu dia memasoki ruang Jalan Lori. Patut berhenti beri laluan dulu. Tengok dia yang p.otong masok Jalan yang bergaris.

Kepada driver trela.. buat r.eport kereta tu mem.otong dari kiri.. sebab dari kenderaan dari kiri perlu memberi laluan kepada kenderaan dari kanan.

Kalo driver bezza tu pompuan co.nfirm salah lori.. Lawan la kat mah.kamah mane pun mmg s.alah lori.. Silap2 boleh jatuh s.alah kat bangla lalul lalang kat tepi jalan tu.

Sa.lah kereta.. mengh.alang laluan lori yang sah. sewaktu pelang.garan… hanya separuh badan kereta ja dalam garisan laluan lori tu.

Sumber/Kredit: ArtikelByOM

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*