Kant0i, Instfam0us Ini Kena Sman JPJ SeIepas Mrakam Aksl Dia Tngah Bawa RXZ Pakal Baju Kbaya, Tak Pkai HeImet

Kuala Terengganu: “Sekarang ramai rakam vldeo menaiki kenderaan sebagai kandungan di media sos.ial. Tapi kalau lang.gar un.dang-u.ndang, ia jadi bukti kepada kami untuk ambil ti.ndakan,” kata Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu, Zulkarnain Yasin.

Beliau berkata demikian ketika mengulas sa.man dikeluarkan terhadap Instafa.mous dari Dungun yang melnggar peraturan jalan raya ketika mera.kam ak.si menunggang RX-Z di media sos.ial baru-baru ini.

Vldeo berdurasi 14 saat itu memaparkan wanlta berkenaan yang berpa.kaian ba.ju kebaya merah mempamerkan kecekapannya menung.gang RX-Z di Kampung Bukit Merah, Padang Pulut, Dungun.

Zulkarnain berkata, pihaknya sudah memanggil wanlta berkenaan dan dia mengakui kesilapannya iaitu tdak mem.akai topi keledar dan ga.gal mempamerkan n0mbor pendaftaran hadapan moto.sikal.

Menurutnya, kes disi.asat mengikut Se.ksyen 14 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang jika sablt kesa.lahan boleh dide.nda tidak kurang daripada RM300 dan tidak melebihi RM3,000.

“K.ess akan dibawa ke Mhkamah Majistret Dungun,” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, JPJ tidak akan berkom.promi dengan mana-mana pihak yang melanggar peraturan jalan raya.

“Jika kami menerima laporan bergambar atau vldeo berkaitan kesa.lahan jalan raya seperti tidak memakai topi keledar atau memaparkan nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi ditetapkan, kami akan menjalankan siasatan.

“Walaupun vldeo dan bukti itu daripada media sos.ial peribadi, tlndakan akan diambil ke atas pemilik kenderaan,” katanya.

Menurutnya, pihaknya mempunyai kaedah tersendiri untuk memantau kesa.Iahan dilakukan pengguna jalan raya di media sos.ial.

Sumber/Kredit : Hmetro

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*