Kecoh Pasal KFC Sekali Mcd Pun Kena Tempias Sekali

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dilapor akan membuat pemeriksaan terhadap KFC selepas dakwaan tular mendakwa harga makananya naik.

Satu lagi rangkaian restoran makanan segera McDonalds akan turut disiasat selepas Astro Awani melaporkan tinjauannya turut mendapati harga makanan di restoran itu juga meningkat.

Timbalan Ketua Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP Datuk Iskandar Halim Sulaiman berkata, bermula hari ini pegawainya telah mulakan pemeriksaan terhadap restoran KFC.

“Kita dah mulakan siasatan dan pagi ini, pegawai saya telah mula mendapatkan maklumat daripada KFC, kenapa naik harga,” beliau dipetik berkata ketika dihubungi Astro Awani hari ini.

Menjawab soalan Malaysiakini, QSR Brands (M) Holdings Bhd, pemilik KFC, semalam berkata sejak bulan ini, harga yang dipaparkan mereka termasuk enam peratus SST.

KFC juga menjelaskan penyelarasan harga dibuat untuk memastikan mereka terus memberikan kualiti yang sama tanpa perlu berkompromi.

Dalam kenyataan lain hari ini, QSR Brands bagaimanapun berkata kenyataannya berhubung penyelarasan harga produk jualannya telah disalah tafsir.

Kata KFC, penyelarasan harga tidak mempunyai kaitan dengan SST, kerana kadar enam peratus Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebelum ini juga dikenakan pada pelanggan mereka. (Sumber : Mkini)

Selain KFC, KPDNHEP turut siasat kenaikan harga makanan di McDonalds

KUALA LUMPUR: Selain membuat pemeriksaan terhadap restoran makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan turut melakukan pemeriksaan terhadap restoran McDonalds selepas rungutan pengguna ditularkan di laman media sosia

Rungutan itu disebabkan dakwaan kenaikan harga mendadak bagi hidangan makanan di kedua-dua restoran makanan segera itu, khususnya di ibu negara.

Timbalan Ketua Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP, Datuk Iskandar Halim Sulaiman berkata, bermula hari ini (Khamis) pegawai KPDNHEP telah mulakan pemeriksaan terhadap restoran KFC.

“Kita dah mulakan siasatan dan pagi ini, pegawai saya telah mula mendapatkan maklumat daripada KFC, kenapa naik harga,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI, pada Khamis.

Ketika ditanya mengenai tinjauan berkaitan harga hidangan di restoran McDonalds sekitar Kuala Lumpur yang turut mengenakan kenaikan harga Iskandar berkata pihaknya akan turut menyiasat perkara tersebut.

“Ya, kita akan tengok juga harga makanan di McDonalds. Sekarang ini, yang menjadi isu adalah di KFC tetapi kita akan mula juga dapatkan maklumat mengenai harga makanan di McDonalds,” jelasnya.

Pada Rabu, KFC memaklumkan pihaknya telah melakukan sedikit penyelarasan pada harga jualannya dengan memasukkan SST sebanyak 6 peratus, berkuatkuasa mulai Disember 2018.

Terdahulu, tular di laman media sosial rungutan pengguna berikutan kenaikan mendadak harga hidangan berasaskan ayam di restoran KFC.

Perkara tersebut juga mendapat perhatian Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu, yang menyatakan kenaikan tersebut adalah disebabkan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang tidak setelus Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

“Penjelasan pihak KFC bahawa kenaikan harga jualan mereka ialah akibat memasukkan cukai SST merupakan satu contoh mengapa SST tidak telus.

“Rakyat semakin sedar mereka masih dicukai di bawah SST walaupun resit tidak lagi menunjukkan cukai kerajaan dikutip sebagaimana sistem GST,” kata Najib. – (Sumber : Astro Awani)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*