Keluarga Ini Nampak Tengah Meriah Beraya. Sekali PoIis, Tentera Datang Beraya

GEORGE TOWN: Kemeriahan hari pertama syawal yang diraikan ratusan keluarga di kediaman masing-masing, dekat Ayer Hitam, di sini menerima kunjungan ‘tetamu istimewa’.

Lengkap berpakaian seragam, ‘tetamu istimewa’ yang terdiri daripada pasukan polis dan tentera itu hadir bagi membuat pemeriksaan mengejut terhadap tahap pematuhan prosedur operasi standard (SOP), dari rumah ke rumah, pagi tadi.

Ketua Balai Polis Ayer Hitam, Asisten Superintendan Mohamad Fazly Abdullah, berkata pemeriksaan itu membabitkan kira-kira 200 kediaman, malah pihak berkuasa memberikan nasihat berkaitan kepada seisi keluarga untuk sentiasa mematuhi SOP ketika musim perayaan.

Berdasarkan perangkaan semasa, katanya, hampir 40 peratus daripada keseluruhan kediaman dalam kawasan mengikut bidang kuasanya terdiri daripada kelukarga Melayu.

“Kita melakukan rondaan di kawasan kejiranan berkaitan untuk memastikan masyarakat mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan SOP.

“Setakat ini, kita berpuas hati dengan kadar pematuhan masyarakat, sekali gus mencerminkan bahawa mereka sedar mengenai bah4ya COV1ID-19 dan bertanggungjawab untuk menangani penularan jangk1itan w4bak berkenaan,” katanya, hari ini.

Disambut secara ramah, pemeriksaan di Kampung Masjid, dekat Jalan Zoo membabitkan seorang pegawai, lapan anggota polis dan tentera turut diperluaskan ke kediaman dekat Kampung Melayu.

Sementara itu, pesara, Zainudin Mat, 57, menyatakan kegembiraan terhadap kehadiran anggota pihak berkuasa yang mengendalikan pemeriksaan dari rumah ke rumah.

“Kita faham mengapa pemeriksaan seperti ini harus dilakukan. Kita berterima kasih kepada polis dan anggota tentera yang terus berk0rban untuk memastikan keselamatan rakyat sentiasa menjadi keutamaan.

“Tidak dinafikan, kehadiran mereka membuatkan kita selamat dan terjamin, malah ia tugas pihak berkuasa untuk memantau pematuhan peraturan ketika PKPB.

“Sebagai sebuah keluarga, saya mengambil tanggungjawab untuk memastikan had jumlah tetamu yang dibenarkan untuk aktiviti ziarah ketika musim perayaan sentiasa dipatuhi,” katanya.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sebelum ini dilaporkan berkata polis dan tentera akan melakukan pemeriksaan ke rumah, ketika musim perayaan bagi memantau tahap pematuhan PKPB dan SOP dalam kalangan masyarakat.

Seiring kelonggaran yang diberikan, aktiviti ziarah dibenarkan hanya pada hari pertama Aidilfitri, selain membabitkan 20 tetamu.

Hanya beraya, tidak boleh bermalam di rumah ahli keluarga lain – Ismail Sabri

Walaupun kerajaan memberi kelonggaran untuk aktiviti kunjung-mengunjung pada musim perayaan ini, ia bagaimanapun terhad kepada hari raya pertama sahaja.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata tindakan tetamu bermalam di rumah ahli keluarga yang dikunjungi sebenarnya adalah satu kes4lahan kerana mel4nggar garis panduan serta peraturan yang ditetapkan sebelum ini.

Beliau menegaskan garis panduan atau prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan amat jelas iaitu kunjungan dibenarkan pada hari raya pertama sahaja.

“Kalau dia tidur di situ, lebih dari 12.01 tengah malam, sudah jadi 25 Mei (hari raya kedua) dan dia nak beraya lagi esok itu.

“Jadi perbuatan itu salah mengikut SOP yang dikeluarkan. Sangat jelas, 24 Mei iaitu hari raya pertama sahaja boleh beraya dengan ahli keluarga terdekat di dalam rumah tersebut.

“Jadi 25 Mei sudah tidak boleh kerana di luar daripada hari raya pertama, sudah jadi hari raya kedua,” katanya pada sidang media di sini pada Jumaat.

TRENDING SANGAT

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*