Kerana Seorang Bnduan Bukan Wrganegara Positf C0VlD19, KKM Saring 1500 Bnduan, Staf Pnjara Sungai Buloh

PUTRAJAYA, 1 Jun — Seorang bnduan bukan warganegara di penjara Sungai Buloh disahkan positf C0VlD-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Susulan itu, beliau berkata KKM akan menyaring lebih 800 bnduan serta 700 kakitangan di pnjara itu.

Dipnjara sejak 2016, dibebaskan 13 mac lalu

Katanya bnduan itu, yang berada di pnjara Sungai Buloh sejak 2016, telah dibebaskan pada 13 Mac lalu, bagaimanapun dia ditngkap semula oleh poIis dan dihantar ke pnjara sama sebelum menghantarnya pulang ke negara asal melalui Depoh Tahanan Imigresen Semenyih.

Semasa menjalani saringan di pnjara itu, bnduan tersebut didapati positif C0VlD-19.

“Pejabat Kesihatan Daerah Gombak akan menyaring kontak rapat bnduan itu serta kakitangan pnjara. Jadi ini merupakan proses tindakan kita sekiranya ada individu yang dikesan positf C0VlD-19 dengan kita akan terus melaksanakan pengesanan pada mereka yang terdedah kepada bnduan ini,” katanya pada sidang media harian di sini hari ini.

Dr Noor Hisham berkata bnduan itu kini dirawat di Pusat Kurantin dan Rawatan C0VlD-19 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS).

C0VlD-19: Kes wrga asing meningkat

DALAM pada itu, disidang media yang sama Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan jumlah kes harian C0VlD-19 di negara ini meningkat berikutan pertambahan kes wrga asing hingga melangkaui unjuran Institut Kesihatan Negara (NIH), Kementerian Kesihatan (KKM).

Ujarnya, ia dapat dilihat dengan ketara sejak 29 April lalu disebabkan penularan kes C0VlD-19 dalam kalangan bukan warganegara di beberapa Depoh Tahanan Imigresen dan pekerja asing pelbagai sektor dalam komuniti, selain kes import dari luar negara.

“Ini bermakna negara kini berdepan dengan satu cabaran baharu yang perlu kita tangani bersama, iaitu peningkatan kes C0VlD-19 dalam kalangan bukan wrganegara.

“Namun, golongan bukan wrganegara tidak harus disisih dan tidak harus distigmakan oleh rakyat Malaysia, malah kita perlu membantu mereka yang secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan penularan C0VlD-19 di negara ini.

“Pergaulan dan percampuran rakyat Malaysia dengan golongan bukan wrganegara sememangnya terhad, namun kehadiran mereka terutamanya pekerja bukan wrganegara membantu memperkasa ekonomi di negara kita,” katanya dalam sidang media harian C0VlD-19 di sini, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, bagi menangani masalah berkenaan pelbagai pihak perlu bekerjasama supaya apa yang ingin dilakukan oleh kerajaan dapat dilaksanakan secara menyeluruh.

“Selaras dengan Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446), masalah penginapan pekerja bukan wrganegara yang sempit dan sesak perlu ditangani dengan segera bagi memastikan ia tidak menjadi punca penularan jngkitan C0VlD-19 dan lain-lain penykit berjngkit.

“Pekerja bukan wrganegara terutama dalam sektor pembinaan dan keselamatan di semua zon merah wajib disaring untuk C0VlD-19 seperti yang diarahkan kerajaan.

“Selain itu, pekerja bukan wrganegara dari zon kuning dan zon hijau pula digalakkan disaring dengan inisiatif majikan masing-masing,” katanya.

Beliau berkata, pihak kedutaan bagi negara pekerja bukan wrganegara dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain diseru turut bekerjasama bagi memastikan kaedah komunikasi berkesan dan terbaik dapat digunakan bagi berkomunikasi dengan golongan bukan warganegara.

“Ini untuk menyampaikan situasi dan keadaan semasa berkaitan C0VlD-19 serta garis panduan perlu dipatuhi secara langsung kepada golongan bukan wrganegara,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, majikan pula bertanggungjawab memberi pendidikan kepada pekerja bukan warganegara masing-masing mengenai amalan kebersihan yang disarankan untuk memutuskan rantaian penularan C0VlD-19.

Majikan juga harus memastikan tempat penginapan pekerja mereka mematuhi prosedur operasi standard (SOP) penjarakan sosial dipraktikkan; tidak sesak dan sempit, pekerja tidak sembang dengan jarak yang dekat; kebersihan tempat penginapan dijaga terutamanya ruang guna sama dan tempat yang kerap digunakan.

Justeru, pihaknya ingin menyeru kerjasama semua pihak bagi memastikan kes harian C0VlD-19 di Malaysia tidak terus meningkat sama ada dalam kalangan warganegara Malaysia atau bukan warganegara.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham menjelaskan, bagi jumlah kes harian C0VID-19 dalam kalangan rakyat Malaysia pula, ia sejajar dengan unjuran kes oleh dalam permodelan oleh NIH.

Jumlah itu sememangnya menggambarkan impak positif tindakan yang sudah diambil oleh kerajaan serta pematuhan rakyat di negara ini terhadap SOP dan saranan yang diberikan oleh kerajaan.

“Kementerian ingin mengucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia di atas kerjasama dengan pihak kerajaan bagi pencapaian ini, dalam usaha kita untuk sama-sama membendung penularan jangkitan C0VlD-19.

“Namun begitu, masyarakat harus kekal waspada dan terus patuh kepada SOP serta saranan yang ditetapkan bagi memastikan tiada peningkatan kes C0VIlD-19 di kalangan masyarakat setempat,” katanya.

BERNAMA, Berita Harian, Hiburan Netizen

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*