Kes Covld19 Meningkat Secara Mendadak. Ini Sebab Kenapa Anda Tak Perlu Panlk

SUSULAN peningkatan kes positif COVlD-19 sejak akhir-akhir ini, sudah tentu ramai antara kita rasa khuatir dan bimbang akan penularan vrus itu.

Namun, dalam kekhuatiran itu, anda dinasihat untuk tidak panlk sebaliknya perlu sentiasa patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) dan garis panduan yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Seiring jumlah kes yang menunjukkan trend peningkatan, ini beberapa sebab MENGAPA ANDA TIDAK PERLU PANlK:

Walaupun Kluster Tembok di Kedah dan Perak menunjukkan peningkatan tiga digit, namun ia berlaku di dalam pnjara.

Jangan hanya tengok pada angka, kebanyakan kes berlaku di kawasan Zon Merah (Kedah dan Sabah) yang sudahpun dikawal ketat.Ā Taburan kes di negeri-negeri lain dilihat masih rendah, berbanding keseluruhan kes baharu setiap hari.

Trend peningkatan kes COVlD-19 adalah disebabkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan sepanjang tempoh 14 hari di kawasan PKPD.

Terlalu banyak perkongsian yang disensasikan pihak tidak bertanggungjawab tanpa mempunyai fakta yang tepat, sekali gus mencetuskan kebimbangan.

Justeru, rakyat Malaysia perlu kekal tenang, rujuk data dan penjelasan daripada saluran yang sahih serta pihak bertanggungjawab seperti KKM dan MKN.

Semoga kita dapat bersama-sama menentang penularan wabak ini dan menang dalam ā€˜perangā€™ ini.

Sumber : Awani / Jirancakap

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*