Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun Membuat Kenyataan Tentang Tiga Individu Yang Menghina YDPA Sebelum Ini

PEMILIK akaun Facebook (FB) atas nama Eric Liew yang disyaki membuat hantaran di FB dengan menghina sekali gus derhaka terhadap Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V sudah ditahan polis, semalam.

Turut ditahan, seorang lagi lelaki dan seorang wanita yang dikenal pasti memuat naik komen berunsur hinaan terhadap baginda di laman Twitter.

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, tangkapan dibuat berdasarkan laporan polis yang diterima pihaknya berhubung perletakkan jawatan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong.

“Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima beberapa laporan polis berhubung tindakan pemilik akaun di media sosial yang memuat naik komen berunsur hinaan terhadap Sultan Muhammad V.

“Ekoran itu, tiga individu ditahan pada 8 Januari (semalam) bagi membantu siasatan termasuk individu yang menggunakan nama Eric Liew di Facebook. Semua individu itu berusia 26, 27 dan 46 tahun,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Melalui kenyataan yang sama juga PDRM memberitahu kesemua mereka bakal disiasat di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948.

“Masyarakat dinasihatkan menggunakan medium laman sosial secara berhemah dan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan bersifat provokatif atau memanipulasi isu perletakan jawatan Yang di-Pertuan Agong ke-15 sehingga mampu menimbulkan persepsi negatif terhadap institusi diraja,” katanya.

Majikan-majikan kepada ketiga-tiga individu tersebut dalam kenyataan berbeza telah membuat permohonan maaf dan memaklumkan telah mengambil tindakkan terhadap pekerja masing-masing.

Diharapkan selepas ini tiada lagi perkara ini berlaku.

Sumber: HMETRO dan SiakapKeli

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*