‘Tolonglah rakyat Malaysia’ – Ini Rayuan Jururawat Cov1d 19 Terpaksa Kerja 16 Jam Sehari

“ TOLONGLAH rakyat Malaysia, ketuk kepala tu sikit supaya otak berfungsi. Jangan ambil mudah dengan w4bak Cov1d 19 ni.”

Begitulah rayuan seorang jururawat yang buat pertama kali menyesal memilih kerjaya itu selepas lima tahun berikutan w4bak virus m4ut Cov1d 19 yang kini melanda negara.

Dia berkongsi pengalamannya di media sosial selepas melihat sikap rakyat Malaysia yang tidak langsung bimbang dengan w4bak penyakit itu.

Pemerhatiannya mendapati rakyat Malaysia masih lagi bernafsu untuk keluar negara ditengah-tengah virus Cov1d 19 menggila dan dan menghadiri majlis yang mendedahkan mereka dengan virus berbahaya itu.

Melalui perkongsian di media sosial membendung w4bak berkenaan tidak mudah. Dengan kekurangan kakitangan dia terpaksa bekerja sehingga 16 jam sehari.

Rutian hariannya kini adalah memakai pakaian khas selama lebih lima jam untuk berhadapan dengan pesakit yang dijangkiti.

Pakaian khas itu panas dan menyebabkan mereka yang memakainya berpeluh. Selepas menanggalkan pakaian khas itu dia terpaksa mandi. Rutin itu berterusan setiap kali mahu merawat pesakit Cov1d 19.

Malah apabila berdepan dengan pesakit dia turut mengadai nyawa menjaga dirinya daripada dijangkiti.

Setiap kali pulang ke rumah dia berasa bimbang kerana takut terbawa pulang virus itu dan mendedahkannya kepada anak-anak dan suaminya.

Berikut tulisan beliau yang dikongsi oleh Yazrafiq Yazraik:

Kerja 16 jam sehari, cuti dibekukan

Bismillah hirrahman nirrahim.

Sepanjang lima tahun lebih aku bergelar sebagai seorang misi, ini kali pertama aku menyesal bekerja dalam bidang ni. Kerja sampai 16 jam sehari. Anggota pertama yang terdedah dengan w4bak Cov1d 19 . Pakai suit PPE Cov1d sampai 5, 6 jam. panasnya memang tidak boleh nak cakap, setiap kali pakai memang baju di dalam akan basah kuyup macam kena jirus air sebab peluh. Nak bernafas pn susah.

Lepas buka suit tu kena mandi dulu baru boleh settle kerja-kerja lain yang pending. Kalau nak masuk attend pesakit lagi kena pakai balik suit PPE Cov1d baru sudah selesai kena mandi lagi.

Dan benda ini berulang-ulang setiap kali attend pesakit. Biasanya sekali masuk attend pesakit memang smpai 5, 6 jam.

Ada yang sanggup gadai nyawa satu family

Kami sudah kekurangan staff disebabkan kerajaan terdahulu yang kurangkan pngambilan staff baru, ditambah lagi dengan w4bak ni.

Mental dan fizikal kami koyak, di mana kami terpaksa bekerja bergadai nyawa demi masyarakat. Cuti dibekukan. Kami pun ada anak, ada isteri, ada suami, ada ibu bapa.

Masyarakat pula mengambil ringan soal w4bak Cov1d 19 ini. Seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku. Ada jugak yang mengambil kesempatan ke luar negara waktu ni sebab tiket murah. Siap satu keluarga pergi bercuti.

Sanggup gadaikan nyawa satu keluarga. Ada jugak yang pergi ke perhimpunan tabligh kat Masjid Sri Petaling. Sudah tahu tempat tu ramai yang hadir, sila pakai mask.

Ya betul….! Program sebegitu memang bagus. Majlis ilmu tapi buat masa sekarang tak sesuai untuk hadirkan diri ke tmpat crowded macam tu.

Nyawa lagi penting. Nyawa tak boleh beli bosssku.. Kesihatan tak boleh dicari di 7-Eleven..

Puas hati ke buat macam ni kat kami?

w4bak ini merebak terlalu cepat. Masyarakat hanya tahu complain tapi yang bekerja ini kami, yang penatnya kami.

Sampai satu tahap aku takut nak balik rumah, perasaan takut diamana aku yang bawak w4bak ni balik ke rumah.

Walaupun kami sudah pakai pakaian full covered tapi kami antara kakitangan yang selalu terdedah dengan w4bak Cov1d ni.

Ada jugak pesakit yang pentingkan diri, datang hospital dengan simptom demam. Admit wad dan bila doktor tanya dia tak mengaku ada pergi ke tempat-tempat yang berisiko Cov1d.

Masa tu misi-misi yang jaga dia dah start batuk-batuk dan selsema. Last-last pesakit ni positive Cov1d then baru mengaku ada ke satu perhimpunan baru baru ni. Puas hati ke buat macam ni kat kami?

Tolonglah rakyat Malaysia, ketuk kepala tu sikit supaya otak berfungsi. Jangan ambil mudah dengan w4bak Cov1d ni. Satu dunia terkena w4bak ni. Semoga lepas ni rakyat malaysia lebih terbuka mata terhadap w4bak yang tengah teruk melanda dunia ni dan semoga kita diberikan kesihatan yang baik untuk berbakti kepada orang lain.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Sumber : Yazrafiq Yazraik

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*