“Kita Bukan Asal Orng K4ya, Peniaga Macam Kami Jtuh Bangn Pun Orang Tak Kisah”

Ramai peniaga jalanan kehilangan sumber pndapatan sejak pandemlk COVlD19. Termasuklah mereka yang dibuang ke.rja, diberhentikan krja dan diberi cuti tanpa gaji. Mengenangkan nasib mereka, nak tak nak mereka terpaksa keluar mencari su.mber rezeki.

Penlaga nasi lemak di Jalan Jasper Seksyen 7, Shah Alam ini dahulunya meniaga di tapak pasar malam. Mereka terpaksa brhenti menlaga kerana tapak pasar malam tidak lagi dibenarkan beroperasi pada awal PKP dahulu.

Sudah pasti apabila sumber pendapatan hanya bergantung pada hasil jvalan, tahap kewangan mereka terjejas untuk berbulan-bulan. Ini menyebabkan mereka terpaksa mencari inlsiatif lain untuk bernlaga.

“Saya tak ada kelulusan tinggi dalam pengajian. Sekolah pun sampai darjah 3 saja. Kemudian masuk madrasah menghafal Al-Quran.” Hamzah

“Kami bukan asal orang k4ya, nak tak nak kami kena usaha sendiri cari sumber rezeki yang h4laI. Kami dah berniaga lebih dari 5 tahun di pasar malam. Ada rezeki lebih atau terkurang, itu kerja Allah. Kami usaha saja.”

Tambahan pula, ramai yang terjejas dengan ekonomi. Ada yang mengharapkan bntuan dari kerajaan atau NGO saja tanpa melipat gandakan usaha untuk membangunkan ekonomi sendiri.

“Orang macam kami, tak ada siapa pun kisah bila kami jatuh. Kami bukan artis mahupun orang ternama. Kami cuma rakyat marhaen yang bekerja keras untuk hidup di tanah sendiri”

Selepas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan PKPP, mereka mencari tapak untuk meniaga. Mereka berniaga hanya pada waktu pagi saja. Nasi lemak mereka antara menu yang paling laris dengan harga yang berpatutan.

“Sebelum membeli, kami akan pastikan pelanggan mematuhi SOP supaya kita sama-sama dapat melawan pandemlk COVlD19 ini. Sebab kami rlndu nak meniaga ditapak pasar malam”

Meriah tengok jvalan mereka.

SUMBER/KREDIT:akupapankekunci

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*