Koperal Tentera Ditahan Kerana Buat Perbuatan Terkutuk Ke Atas Anak Kandung Sendiri

IPOH: Seorang koperal tentera didkwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertu.duhan menc4bul anak kandungnya, Disember lalu.

Tertuduh berusia 30 tahun bagaimanapun mengaku tidak bersalah sebaik pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim, Datuk Julie Lack Abdullah.

Mengikut pertuduhan, tertduh didkwa memasukkan j4ri ke dalam kem4luan anak kndungnya berusia empat tahun lima bulan di sebuah rumah di Bandar Baru Putra, di sini, Disember lalu.

Dia didkwa mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Sksual Terhadap Kanak-kanak 2017 yang memperuntukkan hkuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat selain diletakkan di bawah pengawasan polis minimum setahun atau maksimum tiga tahun, jika sabit kesa.lahan.

Penda.kwaan dijalankan Timbalan Pendakwaraya, Naidatul Athirah Azman, manakala tertduh tidak diwakili peguam.

Naidatul Athirah memohon mhkamah untuk tidak membenarkan jaminan kerana tertduh tinggal serumah dengan mangsa serta ibu mngsa dan bimbang akan berlaku kacau ganggu terhadap saksi-saksi pendakwaan.

Tertduh kemudiannya memberitahu mhkamah bahawa dia tidak melantik peguam kerana yakin tidak bersalah sebelum Julie Lack memintanya mendapatkan nasihat peguam kerana tduhan dihadapinya serius.

Tertuduh juga memohon mahkamah untuk memberikan jaminan terhadapnya kerana dia masih bertugas sebagai anggota tentera.

Julie Lack kemudiannya sependapat dengan Naidatul Athirah dan tidak membenarkan tertduh diikat jamin sebelum menetapkan 25 Februari ini sebagai sebutan semula kess.

Sumber Artikel: Bharian Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*