Laporan Terkini Kedutaan Malaysia Di Indonesia Berkenaan Jika Ada Rakyat Malaysia Ketika Gempa Bumi Selat Sunda

Sila Saksikan Rakaman Dibawah

TSUN4MI yang melanda Selat Sunda pada malam Sabtu membawa khabar sedih bagi pencinta muzik di Indonesia.

Kumpulan terkenal Seventeen dan beberapa krew dilaporkan hilang selepas ombak besar tiba-tiba merempuh mereka yang sedang mengadakan persembahan di Pantai Tanjung Lesung Beach Resort, Banten bersempena hari keluarga sebuah syarikat korporat.

Kompas melaporkan sehingga kini, kesemua kelima-lima anggota kumpulan itu, Bani (bass), Yudhi (gitar), Herman (gitar), Andi (drum), dan Ifan (vokal) serta para kru Seventeen belum ditemui.

Dalam pada itu, sebuah video yang dirakamkan oleh orang awam yang menghadiri acara itu tular di Twitter yang memperlihatkan Seventeen sedang mengadakan persembahan sebelum ombak tiba-tiba datang daripada belakang pentas dan mengh3ntam pentas.

Kesemua mereka yang berada di pentas itu termasuk kumpulan Seventeen lenyap daripada pandangan akibat puukulan ombak kuat.

band seventeen lg manggung di tanjung lesung kesapu gelombang laut.

#Tsun4miAnyer #tsun4mi #Indonesia pic.twitter.com/uqSBaXjnvB

Rakaman ketika konsert detik-detik Lima anggota kumpulan Seventeen dibadai tsuunami

Dalam perkembangan sama, anggota kumpulan D’Masiv, Rian turut meminta semua mendokan agar rakan-rakannya selamat dalam kejadian itu.

“Pray for Seventeen band. Terkena ombak saat mengadakan persembahan di Pantai Carita. Beberapa kru turut belum ditemui.

“Mohon doa agar semuanya baik-baik saja,” tulisnya.

Menerusi Instagram Seventeen pula, beberapa jam sebelum kejadian mereka turut memaklumkan kepada peminat mereka berada di Tanjung Lesung Beach Resort untuk mengadakan persembahan.

Malah ada beberapa video mereka sedang mengadakan persembahan pada acara itu selain mempromosikan lagu baharu mereka, Jangan Dulu Pergi.

Sementara itu Reuters melaporkan, agensi b3ncana Indonesia mengesahkan angka kemaatian b3ncana tsun4mi yang melanda kawasan pantai sekitar Selat Sunda di antara kepulauan Sumatera dan Jawa meningkat kepada 43 orang dan mencderakan 584 orang.

“Kami merumuskan laporan tsuun4mi di Selat Sunda, melanda kawasan Serang, Pandeglang dan Lampung Selatan,” kata ketua agensi di Pandeglang, Endan Permana kepada Metro TV pada Ahad.

Menurut Permana, gelombang tsuun4mi itu dipercayai mempunyai kaitan dengan letusan awal gunung b3rapi Anak Krakatau.

Katanya, dalam kejadian yang berlaku malam Sabtu, beratus-ratus rumah rosak dan puluhan dilaporkan hilang.

“Ramai hilang. Agensi masih lagi mengumpul maklumat dan terdapat kemungkinan angka kemaati4n dan kerosakan akan meningkat,” katanya.

Menurut kenyataan dari Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG), gunung berapi Krakatau meletus kira-kira pukul 9 malam dan tsuun4mi melanda setengah jam kemudian.

Lima anggota kumpulan Seventeen hilang dibadai tsuun4mi

Amateur video before tsunami in Banten

An amateur video shows moments before a tsunami hit the stage of a concert featuring rock band Seventeen in Tanjung Lesung Beach in Banten on Saturday night. Authorities say that an abnormal tidal surge believed to have been caused by a full moon and an underwater landslide following an eruption of Anak Krakatau hit coastal areas of Banten and Lampung on Saturday night, killing at least 43 people. (JP/File)

Posted by The Jakarta Post on Saturday, December 22, 2018

Tsuu-nami: Tiada laporan rakyat Malaysia terbabit

JAKARTA – Tiada rakyat Malaysia terbabit dalam kejadian tsuu-nami yang berlaku akibat letusan gunuung b3rapi Anak Krakatau di Selat Sunda, setakat ini.

Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia dalam satu kenyataan berkata Kedutaan kini memantau kejadian itu dan rakyat Malaysia yang terjejas dan memerlukan bantuan konsular boleh menghubungi pegawai bertugas di talian ‭+62 813 80813036‬.

“Sehingga kini, tiada laporan diterima mengenai rakyat Malaysia terlibat dengan kejadian ini,” kata kenyataan itu.

Berdasarkan pendataan sementara pihak berkuasa Indonesia sehingga pukul 7.00 pagi ini, sekurang-kurangnya 43 orang terkorban dan hampir 500 mangsa cedera dalam kejadian tsuu-nami yang berlaku 9.27 malam tadi.

Menurut Ketua Pusat Data Informasi dan Hubungan Masyarakat Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho, faktor utama penyebab tsuu-nami masih dalam penyelidikan oleh Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika (BMKG).

“Tsuu-nami itu bukan disebabkan gmpa bumi, kemungkinan disebabkan berlaku pergerakan tanah di bawah dasar laut akibat letusan gunuung Anak Krakatau dan berlaku gelombang air pasang dan kombinasi itu menyebabkan berlakunya tsuu-nami secara tiba tiba,” katanya.

Sutopo berkata pihak berkuasa Indonesia terdiri daripada BPBD, tentera, polis dan agensi agensi berkaitan sedang menangani situasi itu, dengan jumlah kema tian dikhuatiri terus meningkat. – (Sumber : Sinar Harian)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*