Lelaki Ini Orang Pertama Menyedari Tsunami Tapi Ini Respond Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik Indonesia (BMKG)

JAKARTA – INDONESIA. Rupanya kejadian awal tsuu-nami yang melanda Lampung dan Banten pada Sabtu lalu telah disedari seorang pengguna Twitter.

Pemilik akaun bernama @BiLLRaY_ telah memuat naik rakaman video paras air laut naik mendadak di Pantai Anyer, Banten.

Menurut @BiLLRaY_ kejadian berlaku jam 9.15 malam (waktu tempatan).

“Innalillahiwainnailaihirojiun. Tsuu-nami, air laut Pantai Anyer naik pukul 21.15 WIB,” tulis @BiLLRaY_.

Dalam rakaman itu, jelas kelihatan air laut masuk ke sebuah hitel di Pantai Anyer.

Kejadian itu berlaku di Hotel Grand Elti Krakatau.

Selain itu, terdapat juga penyebaran gambar perahu naik ke daratan dan sebuah kereta berwarna merah terbalik di lokasi terbabit.

Bagaimanapun, video berkenaan telah dipadam tidak lama selepas Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik Indonesia (BMKG) mengumumkan kejadian di Selat Sunda itu berpunca daripada ombak besar akibat bulan penuh, sekali gus menyangkal dakwaan berlakunya tsuu-nami.

“BMKG tidak merekodkan kejadian gempa bumi malam tadi. Apa yang berlaku di Anyer dan kawasan sekitarnya bukan tsuu-nami tetapi ombak besar.

“Kejadian bulan penuh malam tadi, yang mengakibatkan ombak besar. Sila bertenang,” mesej yang dimuat naik BMKG di akaun Twitternya pada malam Sabtu lalu.

Difahamkan, masyarakat di Pantai Anyer dan Lampung Selatan dikejutkan dengan kenaikan paras air yang mendadak dan menghempas bangunan sekitar pukul 9.30 malam.

Setakat semalam, angka korban akibat serangan tsuu-nami di Selat Sunda meningkat kepada sekurang-kurangnya 373 orang dan mencederakan lebih 1,400 lain di barat Jawa dan selatan Sumatera.

Jurucakap agensi pencegahan bencana Indonesia, Sutopo Purwo Nugroho berkata, 1,459 mangsa cedera sementara 128 lagi masih hilang susulan tsuu-nami dicetuskan aktiviti gunung berapi Anak Krakatau. – Sumber : Sinar Harian

Seorang Wanita Pertengahan di Kroya Hilang di Bawa Arus Sungai

Kroya – Seorang wanita setengah baya dikatakan dihanyutkan kerana dia terdesak untuk menyeberangi sungai walaupun suasana gelap pada hari Isnin (12/24).
Menjaga Indonesia

Kemalangan itu berlaku kepada Kamisah (43), penduduk RT 09 RW 04, Kampung Bayeman Lor Gentasari, Kabupaten Kroya, Kabupaten Cilacap.
Kepala Pusat Jawa Basarnas Aris Shofingi mengungkapkan, kronologi kejadian itu dimulai ketika korban pergi ke rumah seorang tetangga dengan melintasi Sungai Kedung Pasung, ketika disangka korban tergelincir dan tenggelam.

“Sekitar pukul 6.00 pagi (WIB, 25/12) di dalam sungai, bukti ditemui dalam bentuk lampu suluh milik mangsa, dengan insiden ini kami memberikan jawatan SAR Basarnas Cilacap untuk melakukan pencarian,” kata Aris kepada RMOL Jateng, Selasa (12/25).

Penyelaras Basarnas dari pos SAR Cilacap Mulwahyono menerima laporan itu, segera menghantar sekelompok penyelamat untuk melakukan pencarian dan membantu membawa peralatan menyelam, bot kembung dan peralatan penunjang lain.

“Kedalaman kedalaman Sungai Kedung Pasung mencapai tiga hingga empat meter, cuaca hujan ringan, diharapkan para korban akan segera dijumpai,” kata Mulwahyono.

Sumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*