Lelaki lni Minta Tolong Jangan Saman Ekzos Bislng Kepada P0Iis. AIasan Kenapa Dia Pakai Ekzos Bislng Memang Tak Masuk AkaI

Lelaki berusia 35 tahun yang merupakan pemilik motorsikal merayu tidak dikenakan tindakan undang-undang kerana mendakwa ekzos motosikalnya tidak pernah mengganggu ketenteraman sebaliknya untuk menghalau haiwan liar yang menceroboh kebunnya’

Katanya mahu halau monyet dan ba.bi hutan antara alasan yang digunakan pemilik motosikal yang disaman dalam Op Ekzos Bising di Jalan Genuang.

Bagaimanapun, alasannya itu tidak dilayan sebaliknya polis mengeluarkan saman dan disita selepas pemeriksaan tahap bunyi ekzos dilakukan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

“Pemilik motosikal yang dikenakan ti.ndakan kesalahan atas ubah suai ekzos perlu memasang semula ekzos asal jika mahu menuntut kenderaan yang disita.

“Operasi ini mendapat maklum balas yang baik daripada masyarakat setempat. Ia akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi memberi kesedaran kepada penunggang motosikal supaya mematuhi undang-undang.

‚ÄúJangan sambil lewa melan.ggar undang-undang dengan melakukan pengubahsuaian spesifikasi motosikal kerana mendatangkan ketidakselesaan masyarakat,‚ÄĚ katanya.

Ketua Polis Daerah Segamat, Superintendan Raub Selamat berkata, dalam operasi khas itu sebanyak 41 motosikal diperiksa di sekitar Segamat sejak 1 Mac hingga kelmarin.

Menurutnya, sebanyak sembilan motosikal didapati gagal ketika pemeriksaan pencemaran bunyi oleh JAS.

Katanya, sepanjang operasi selain mendisiplinkan penunggang motosikal, ia turut memberikan tumpuan kepada pemilik yang melakukan ubah suai kenderaan terutamanya ekzos.

Sumber/Kredit : HMETRO ONLINE via ASN

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*