Luahan Sayu Ibu Mgsa Setelah Dengar Cerita Dari Penyelam Ini Buat Ramai Sebak

“YUN Peng, di mana kamu? Pulanglah ke rumah,” itu jeritan ibu mangsa kemalangan yang kenderaan utiliti sukan (SUV) putih dipandunya terhumban ke dalam laut di Kilometer 4.0 Jambatan Pulau Pinang.

Wanita berusia lingkungan 50-an itu dilihat tidak dapat menahan emosi dan menjerit kuat ketika berada di Pangkalan Jeti Marin Batu Uban, di Georgetown, hari ini.

Bagaimanapun, ahli keluarga dilihat enggan bercakap dengan media, sebaliknya hanya berurusan dengan pegawai di jeti terbabit untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai operasi mencari dan menyelamat (SAR).

Beberapa minit kemudian, pegawai di pangkalan itu memaklumkan kepada ahli keluarga yang mereka sudah menemui SUV Mazda CX-5 putih itu hanya 15 meter jarak dari lokasi ia terjatuh

Ahli keluarga kemudian bergegas ke jambatan dan menunggu dengan sabar untuk melihat kerja menaikkan SUV terbabit.

Sementara itu, kerja mengangkat kenderaan terjunam dalam operasi SAR itu dihentikan kira-kira 7.30 malam, atas faktor keselamatan dan akan disambung semula pagi esok.

Komander Pasukan Marin Wilayah 1, Asisten Komisioner Rosman Ismail berkata, ia berikutan keadaan arus yang begitu deras serta masalah cuaca.

“Berikutan itu, usaha untuk menaikkan kenderaan terbabit dengan kren mengalami kesukaran.

“Usaha menaikkan kenderaan terbabit mengalami sedikit kesukaran disebabkan arus deras, selain air yang agak keruh membuatkan penglihatan pasukan penyelam tidak jelas,” katanya.

Dengarkan cerita dari penyelam sebaik saja berjaya menemui lokasi dan kenderaan CX-5 terbabit .

Dengarkan cerita dari penyelam sebaik saja berjaya menemui lokasi dan kenderaan CX-5 terbabit . Video : Amirul Ainulhttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2322118441358961&id=1422465924657555

Posted by Penang Kini on Monday, January 21, 2019

 

Sementara itu kerja-kerja  mengangkat kenderaan utiliti sukan (SUV) Mazda CX-5 di perairan berhampiran Kilometer 4.0 Jambatan Pulau Pinang terpaksa dihentikan kerana cuaca gelap, jam 7.30 malam tadi.

Operasi berkenaan akan disambung jam 7 pagi esok, dan kerja penandaan sudah dilakukan serta hanya akan menunggu kren untuk mengangkat SUV terbabit.

Terdahulu, keadaan di atas jambatan agak sesak berikutan dua lorong terpaksa ditutup untuk pengguna jalan raya.

Lokasi di atas jambatan juga dipenuhi orang ramai terutama penunggang motosikal yang mahu melihat situasi sebenar kerja-kerja mengangkat kenderaan terbabit dilakukan.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Ab Hamid berkata, kenderaan itu yang terjatuh selepas terbabit dalam kemalangan di Jambatan Pulau Pinang ditemui jam 4 petang ini.

Menurutnya, ia ditemui pada kedaalaman 15 meter berhampiran tiang 34 jambatan itu. Katanya, usaha untuk menaikkan SUV terbabit akan dilakukan menggunakan kren.

Difahamkan, ma yat mangsa turut ditemui di tempat duduk pemandu dengan masih memakai tali pinggang keledar

Sumber : Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*