MaIaysia Dijangka PKP Penuh Jika Kess Covld-19 Tidak Turunn Menjelang 4 Februari

KUALA LUMPUR: Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh, iaitu dengan menutup hampir kesemua aktiviti ekonomi, akan dilaksanakan sekiranya kess penularann COVlD-19 gagal dikawal menjelang 4 Februari.

Amaran itu diberikan Dewan Perniagaan dan Industri Kesatuan Eropah (EU)-Malaysia (EuroCham Malaysia) dalam satu surat kepada ahlinya.

Menurutnya, perkara itu dimaklumkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Lokman Hakim Ali sewaktu mesyuarat bersama EuroCham.

“Beliau memberitahu bahawa, Kementerian Kesihatan (KKM) membuat pendirian jelas tentang penutupan sepenuhnya ekonomi.

“Sebanyak 99 kIvsterr COVlD-19 di Malaysia adalah berkait dengan sektor pembuatan, dan pihak KKM percaya sektor itu punca utama kepada jngkltan,” katanya dalam satu kenyataan.

EuroCham berkata, sektor pembinaan juga turut disebut menjadi antara punca penularann, namun perkara itu hanya dibincangkan secara ringkas memandangkan ia bukan di bawah bidang kuasa MITI.

“MITI merayu kepada semua syarikat asing dan tempatan untuk bersama-sama berusaha mengurangkan dan memutuskan rantaian jangkitan demi memastikan ekonomi terus dibuka untuk perniagaan.”

Menurut EuroCham, memandangkan asrama pekerja dan aktiviti berkaitan seperti pengangkutan serta aktiviti sosial dikenal pasti sebagai punca masalah, pihak MITI bersama Dewan Perniagaan menggariskan beberapa langkah.

“Syarikat akan melantik sekurang-kurangnya seorang wakil dari bahagian sumber manusia untuk menyelaras pekerja dan pekerja asing di asrama. Ia bagi mengurangkan pergerakan serta aktiviti s0siaI.

“Syarikat perlu bertanggungjawab terhadap pengurusan pekerja asing atau perumahan mereka yang dilantik melalui agensi.

“Terdapat kess di mana keadaan rumah yang teruk serta pengangkutan yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP), sekali gus menyebabkan kadar jngkltan meningkat.”

Selain itu, syarikat juga dituntut menyediakan ruang kuarantin asas di asrama bagi memastikan kess di bawah pemantauan, kontak rapat dan kess positlf boleh diasingkan.

EuroCham berkata, syarikat juga perlu memastikan jumlah pekerja dalam setiap kenderaan pekerja adalah di bawah 50 peratus kapasiti bagi memastikan penjarakan fizikal.

SUMBER/KREDIT: wowberita

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*