Ada Penerima BPN 2.0 Fasa Kedua Dah Dapat, Ada Juga Yang Belum. Ini Status Bayaran Mengikut Jenis Bank

PUTRAJAYA – Bayaran fasa kedua Bantuan Prihatin Nasional (BPN 2.0) kepada 11.06 juta penerima telah dibuat bermula 21 Januari ini

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata sebelum ini, pembayaran akan terus dikreditkan ke akaun penerima B40 pada 21 Januari.

“Bagi penerima M40, bayaran juga akan dikreditkan ke akaun penerima pada 25 Januari,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Menurutnya, penerima tanpa akaun bank boleh men.untut wang pembayaran di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).

“Pihak BSN akan mengeluarkan panduan prosedur 0perasi standard (SOP) dari semasa ke semasa,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, bagi penerima di Sabah dan Sarawak tanpa akaun bank, pembayaran akan dibuat mulai awal Februari sehingga 1 April.

“Lokasi tuntutan wang bakal diumumkan pada akhir bulan Januari,” katanya.

Katanya, jumlah penerima BPN 2.0 merangkumi 11.06 j.uta yang terdiri daripada 5.82 j.uta individu bujang dan 5.24 j.uta penerima isi rumah.

“Jumlah bayaran adalah sebanyak RM 7.18 bili0n setakat ini,” katanya.

Berikut Adalah Status Bayaran BPN 2.0 Fasa 2 Mengikut Bank

Dikemaskini berdasarkan informasi penerima BPN 2.0 di media sosial.

Selain itu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga berkata sebelum ini, bagi Bantuan Prihatln Rakyat (BPR), bayaran fasa pertama akan melibatkan lebih daripada 8 j.uta penerima.

“Golongan isi rumah berpendapatan sehingga RM 5,000 sebulan akan menerima RM 300 ratus ringgit, dan bagi kategori bujang berpendapatan sehingga RM 2,000 sebulan pula, mereka akan menerima RM 150 ringgit,” katanya pada sidang akhbar khas sebelum ini.

SUMBER/KREDIT: SinarHarian/MySumber VIA OM

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*