(Video) Selepas Menca.rut Dekat Clkgu Dan Buang Buku, Ada Lagi Satu Rakaman Budak Baru Habls SPM Buat

Pada hari terakhir atau biasanya disebut l.ast paper, murid-murid pastinya akan merakam foto kenangan bersama rakan mereka. Malah, ada yang turut menc.onteng un.iform sekolah mereka dengan pelbagai lukisan, tandatangan dan kata-kata.

Apabila t.amatnya sesi persekolahan, setiap murid ada cara tersendiri dalam m.eraikan keb.ebasan itu. betul kan?

Dalam minggu ini, kita melihat pera.ngai pelajar selepas SPM yang boleh dikatakan b.iadap menjadi perbualan masyarakat I.nternet. Ada pelajar yang menc.onteng bajunya dengan kata-kata k.esat dan ada yang memb.uang buku di sungai.

Saya tak akan bercakap tentang akhIak dan iImu kerana akhlak sudah ditekankan serta diulas mereka yang lebih l.ayak. Kali ini saya akan membincangkan tentang perb.uatan menc.onteng baju seragam sekolah selepas tamat belajar.

Di sekolah saya sendiri ramai yang buat budaya ini. Saya sendiri tidaklah, nanti ibu dan ayah m.arah sebab buat perkara tak berf.aedah. Perb.uatan menc.onteng itu sendiri s.alah sebenarnya dan itu merupakan antara titik permulaan kepada keb.iadaban generasi hari ini.

Kenapa Tidak Boleh

K.ufur nikmat, pendek ceritanya salah guna nikmat. Dalam k.onteks perbincangan kita, baju seragam sepatutnya digunakan bersekolah tapi dijadikan kanvas untuk menc.onteng lagilah berd.osa kalau m.aki cikgu. Bukan senang ibu bapa mahu membeli satu baju seragam tu, duhai adik.

Menerapkan nilai v.andalisme atau bahasa Melayu bakunya laku m.usnah. Ya….ya.. saya tahu mesti ada yang memper.tikai ini bukan v.andalisme,.. tapi nilai v.andelisme tetap ada iaitu mer.osakkan h.arta benda.

Lepas ni mesti ada yang kata “Biasalah tu anak muda, kamu pun pernah berd.arah muda juga. Biarlah mereka mengekspe.risikan diri mereka. Kamu ni k.olot la.”

Ceh…meng’halal’kan perbuatan tak betul atas nama ‘d.arah muda’. Mer.okok dibiar, d.ating dibiar semua yang ni di’benar’kan dengan lesen “biasalah d.arah muda”. Di mana maju nya perbuatan menc.onteng baju jika kamu kata saya yang menegur perbuatan menc.onteng baju ini s.alah?.

Membenarkan atau membiasakan perkara tidak betul ini akan memberi kesan jangka masa panjang yang tidak s.ihat.

Dipendekkan cerita, c.ontengan mem.aki cikgu pada baju sekolah hanyalah u.pgrade daripada menc.onteng baju. Tidak terbayang lagi keb.iadaban lebih b.uruk apakah yang akan berlaku jika terus dibiarkan.

Pelajar C.onteng Baju

Pakaian boleh digunakan untuk sambung belajar. Ya, jika anda rasa nak sambung belajar, kemeja putih/baju kurung putih menjadi kewa.jipan untuk sesi i.krar pelajar di universiti.

Setakat ni UPM memang mewajibkan pelajar gunakan kemeja putih/baju kurung putih untuk sesi ikrar pelajar. Begitu juga IPG, saya tahu sebab adik saya masuk IPG. Senang cerita simpanlah elok baju tu kerana memang akan digunakan dalam masa terdekat. Jangan memb.azir.

Sedekah jariah

Ya betul pelajar (atau ibu bapa mereka) boleh dapat pahala berterusan, selagi baju itu digunakan.

“Apabila m.ati seorang manusia, terp.utuslah daripadanya amalannya kecuali tiga perkara: Sedekah jariah atau ilmu yang dimanfaatkan dengannya atau anak yang soleh yang mend.oakan baginya.” R.iwayat Muslim (1631), al-Nasa’i (3651), al-Tirmizi (1376) dan Abu Daud (2880).

“Tapi bang, baju tu akan r.osak juga akhirnya, baju tu bukan boleh bert.ahan sampai saya tua apatah lagi m.ati.”

Meh saya balas balik “ Kamu pasti ke kamu masih hidup esok?” Walaupun baju itu akan r.osak juga akhirnya, namun itu lebih baik daripada melakukan perkara k.ufur n.ikmat dan adalah sikit bekalan sebelum m.ati.

Kesimpulanya, jangan biasakan perb.uatan yang tidak betul, kalau tidak mahu dalam jangka masa panjang masyarakat jadi tidak betul. (tak terkawal, saja buat gitu nampak p.uitis sikit). Nak selesai masalah selesaikan akarnya bukan daun dan p.ucuk.

Dik hati-hati dengan dunia fatam.organa ni. Atau orang zaman sekarang panggil dunia t.ipu-t.ipu (itu saja ka perbendaharaan kata). Tak payah ikut b.udaya tak berf.aedah gini.

SUMBER/KREDIT : MuhammadFakhruRaziIsmail / OM

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*