Menteri Kewangan Umumkan Tarikh  Bayaran Bantuan Prihatin Fasa Kedua Akan Diberi Kepada Rakyat

Pembayaran fasa kedua kepada semua penerima Bantuan Prihatin Nasional (BPN) akan dibuat mulai 4 Mei ini.

Pembayaran ini membabitkan golongan B40 dan M40, sama ada isi rumah atau individu bujang, akan dibuat mulai 4 Mei 2020, kata Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz.

Menurutnya, sebanyak 7.74 juta penerima telah menerima bayaran BPN berjumlah RM5.47 bilion.

Proses bayaran tunai bagi mereka yang tiada akaun bank telah bermula sejak 17 April 2020 dan berjalan lancar dengan lebih 157,000 menerima bayaran secara tunai di cawangan-cawangan Bank Simpanan Nasional seluruh negara.

Tengku Zafrul menambah, sehingga 26 April, lebih 3.26 juta permohonan baharu dan juga rayuan telah diterima.

Daripada jumlah ini, sebanyak 2.96 juta merupakan permohonan baharu dan 305,000 adalah rayuan.

Proses ini akan tutup pada hari Khamis ini, 30 April manakala pembayaran pula akan dibuat pada minggu depan selepas proses semakan selesai.

Manakala Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 untuk 2.5 juta penjawat awam dan pesara, termasuk veteraan angktan tntera tidak berpencen telah dibuat pada 23 April lalu dan bantuan kepada 1.5 juta pelajar Institut Pengajian Tinggi sebanyak RM200 sekali beri telah dibuat semalam.

Malaysia Gazette

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*