Mereka Sudah Mula Tuntut Macam-Macam, Lelaki Dedah Surat Presiden Rohingya Kepada Kerajaan

Sejak semalam telah heboh di media sosial apabila surat daripada Presiden Rohingya Malaysia, Zafar Ahmad Abdul Ghani kepada kerajaan Malaysia yang menuntut beberapa ‘kelonggaran’ diberikan kepada pendatang Rohngya didedahkan.

Belum dapat dipastikan kesahihan surat tersebut, namun warganet mula meluahkan rasa tidak puas hati dengan tuntutan tidak masuk akal seperti yang tertulis dalam surat itu.

Ibarat ‘sudah diberi betis, hendak peha pula’, kedatangan etnk Rohngya tidak dialukan oleh seluruh rakyat Malaysia. Namun atas dasar kemanusiaan, mereka dibenarkan menumpang dan mencari rezeki di sini.

Apatah lagi segala bagai tuntutan mengarut itu sebenarnya boleh mengundang kekcauan dan kemrahan rakyat Malaysia yang pastinya memberi kesan tidak baik kepada pendatang Rohngya itu sendiri.

Surat yang bertarikh 14 Januari 2020 (sekiranya ia sahih dan benar ditulis), pada muka surat pertama iaitu tentang fokus utama tuntutan mereka antaranya, advokasi perlindungan hak, pembangunan komuniti, kesihatan dan pendidikan.

Selain itu mereka menuntut berkenaan isu-isu kekeluargaan dan isu-isu berkaitan agama Islam.

Di dalam surat tersebut, disenaraikan antara lapan kesukaran yang dihadapi pendatang Rohngya di sini. Antaranya adalah mereka mendkwa tidak diberi kebenaran bekerja untuk menampung hidup.

Mereka juga mendkwa tidak mendapat perlindungan kemalangan ketika bekerja kerana tiada permit. Malah, kos rawatan yang terlalu tinggi menyukarkan lagi hidup mereka.

Dalam tuntutan itu juga tertulis kos rawatan terlalu tinggi ditanggung pendatang Rohngya, di mana mereka terpaksa membayar kos rawatan yang terlalu tinggi dan majikan pula tidak mahu membayar kos rawatan mereka disebabkan mereka tiada kebenaran bekerja secara sah.

Mereka turut meminta pihak majikan menginsuranskan pelarian Rohngya yang bekerja dengan mereka.

Selain itu mereka meminta pelarian Rohngya yang bekerja tidak ditngkap atas dasar kemanusiaan.

Rohngya pernah tuntut diberikan bantuan pendidikan

Imbas semula, menerusi artikel yang ditulis oleh Berita Harian pada 20 Januari 2018, pihak Rohngya pernah membuat tuntuan berhubung isu pendidikan.

Jawatankuasa Rohngya Kebangsaan, Majlis Rohngya Malaysia (MRM) yang baru ditubuhkan akan menumpukan kepada usaha pemerkasaan program jangka panjang etnk Rohngya, terutama dalam bidang pendidikan.

Ini bagi membolehkan anak-anak Rohngya di negara ini bersedia untuk kembali ke Myanmar atau ditempatkan di negara ketiga kelak.

Ketua Rohngya Malaysia, Zafar Ahmad Abdul Ghani yang baru dipilih mengetuai jawatankuasa itu berkata, selama ini komuniti pelarian dari Myanmar itu hanya bergantung kepada sistem pendidikan tidak formal diuruskan badan bukan kerajaan (NGO).

Zafar Ahmad, 47, yang juga Presiden Pertubuhan Hak Asasi Manusia Etnk Rohngya Mynmar Malaysia (MERHROM) berkata, sudah tiba masanya anak-anak Rohngya memasuki sistem pendidikan lebih tersusun.

” Kami lama duduk sini dan tak tahu bila boleh balik Myanmar atau pergi ke negara ketiga nanti.

” Jadi, kami minta rakyat dan kerajaan Malaysia lihat isu pendidikan untuk anak-anak Rohngya.

” Kami juga minta kerajaan beri kami dokumen supaya boleh bekerja secara sah di Malaysia,” katanya yang dipetik sebagai berkata.

Zafar Ahmad mengetuai 14 wakil Rohngya yang dipilih kira-kira 200 wakil pelarian etnik Rohngya di dalam jawatankuasa itu yang juga satu daripada lima majlis atau jawatankuasa di bawah MRM yang ditubuhkan sejak Oktober 2017.

MRM adalah badan gabungan 25 NGO berkaitan Rohngya yang bertujuan memperkasakan etnk pelarian itu di Malaysia memandangkan pelarian tidak boleh menubuhkan persatuan di negara ini.

Kami juga minta Malaysia untuk terus menerajui isu Rohngya di peringkat ASEAN, Pertubuhan Islam Antarabangsa (OIC) dan antarabangsa kerana Malaysia negara pertama yang suarakan isu pelarian Rohngya di rantau Asia,” kata Zafar Ahmad yang turut berterima kasih dengan kerajaan Malaysia yang ketika itu diketuai Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Malaysia adalah negara pertama menghantar bantuan kemanusiaan ke Cox’s Bazar selepas krisis kemanusiaan berlaku di selatan Bangladesh September lalu akibat konflik di barat Myanmar selain turut menghantar kapal flotilla kemanusiaan ke Myanmar dan Bangladesh pada Februari 2017.

Lebih 650,000 etnik Rohngya melarikan diri dari wilayah Rakhine di barat Mynmar ke Bangladesh sejak 25 Ogos lalu akibat operasi berdrah tntera Mynmar, dengan sekurang-kurangnya 75,000 etnik Rohngya dan Muslm Mynmar mencari perlindungan di Malaysia.

Sumber : Fb Muhammad Haiqal

Berita Harian, Ohbulan, Malaysia United

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*