Lebih 500 Pekerja Dari Kilang Rokok Sampoerna Dijngkiti Covid-19, Dan 2 MennggaI Dnia. Sila Semak Tarikh R0k0k Anda Dibuat

Ketua Kelompok Penanganan Kuratiif Covd-19 di Provinsi Jawa Timur, Dr. Joni Wahyuhadi melaporkan, ada sekelompok pnularaan vrus k0r0na baru di Surabaya. Di mana terdapat kira-kira 500 pekerja PT HM Sampoerna Rungkut yang disyaaki telah dijngkiti.

Dari jumlah tersebut, sebanyak 100 pekerja telah diasingkan di sebuah hotel yang tidak didedahkan di Surabaya. Mereka telah menjalani ujian yang cepat dan hasilnya posiitif. Mereka sedang menunggu keputusan ujian swab yang dilakukan di RSU Dr. Soetomo.

“Sekarang sudah ada di hotel, saya tidak perlu menyebut namanya. Nanti anda takut pergi ke hotel, jika saya nyatakan. Kini terdapat 63 orang di hotel, dan 100 lagi di hotel. Itu dengan ujian pantas yang posiitif. Maaf, positiif 63 orang. Selebihnya tidak ada maklumat mengenai hasilnya. Besok kita akan melakukan ujian swab PCR di RSU Dr. Soetomo,“

kata Joni kepada wartawan di Gedung Negeri Grahadi di Surabaya, seperti dilansir Beritajatim.com, Rabu (29/4/2020) malam.

Doktor Joni, yang juga Pengarah RSU Dr. Soetomo Surabaya, menjelaskan bahawa terdapat 323 pekerja PT HM Sampoerna Rungkut yang tidak bergjala dan telah melakukan ujian pantas.

“Petang ini dilaporkan kepada saya bahawa terdapat 63 orang yang positiif ujian cepat. Sementara ujian pantas yang lain berterusan. Tetapi, malam ini akan dilaporkan lagi sekitar esok (Khamis hari ini) akan ada ratusan orang yang akan PCRed.

Dua orang mennggaI dnia, status posiitif sejak 14 April mennggaI dnia. Ini adalah Rungkut Sampoerna. Kami mengadakan perbincangan semalam dengan Gabenor dan pihak pengurusan Sampoerna untuk menyelesaikan masalah ini, “jelasnya.

Dia juga menyebut bahawa terdapat sembilan Pesakit smpt0matiik dalam Pengawasan (PDP) yang mengalami gjala dan telah dirwat di hosptal. Selebihnya, dalam keadaan baik, sihat.

“Terdapat 165 orang yang kami uji swab, hasilnya belum keluar. Kemudian, terdapat 323 ujian dirapid, 63 daripadanya positiif semalam. Kemudian, dilaporkan petang ini sekitar 100. Sekarang, 100 ini yang akan kita sapu esok. Terdapat kira-kira 500 kumpulan Sampoerna ini. Tetapi pengurusan Sampoerna telah menutup kompleks atau bahagian yang terjejas dan memberhentikan pekerjanya dalam satu bahagian,“ tambahnya.

Sumber: SuaraJatim.ID

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*