Mufti Perlis Mahu Hukumän Matï Ke Atas Pemandu Mäbuk Yang Menyebabkan Kematïan Terhadäp Orang Lain

Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin atau lebih dikenali sebagai Dr. MAZA berkata, kerajaan perlu mengenakan hukumän berät kepada pemandu mäbuk.

“Satu hukumän yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kecederaän apatah lagi kematïan anggota PDRM atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya.” jelas beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau turut mencadangkan hukumän matï dikenakan terhdap pemandu mäbuk yang menyebabkan kematïan.

Aräk ternyata telah memusnäh banyak nyawä dan harta. Pemandu mäbuk yang menyebabkan kematïan anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hukumän matï atau penjarä seumur hidup serta sebät.”

Tiada alasan untuk meringankan hukumän. Jika dibiarkan, nyawä insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dirägut oleh ‘kaki mäbuk’.”

Kelmarin, seorang anggota poIis yang bertugas di sekatän jalan raya di lebuhraya LEKAS maüt setelah dilnggär oleh sebuah kereta disyaki dipndu oleh pemndu di bawah pengäruh alk0hol.

Dalam kejadian jam 3 pagi tadi, mngsä, Koperal Safwan Muhammad Ismail yang juga anggota poIis Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang maüt di tempat kejadian.

Ins1den pemandu mäbuk menyebabkan kmlangän pada musim PKP ini meningkat kepada 5 kes, dan ini merupakan kes pertama yang meragüt nyawä anggota barisan hadapan.

Ketua Polis Negara dalam satu kenyataan hari ini mahu hukumän maksimum dikenakan terhadap pemandu mäbuk yang menyebabkan kematïan anggota beliau.

“Tindäkan undang-undang akan diambil terhadap pemandu berkenaan. Saya berharap, dia akan dikenakan hukumän maksimum atas perbuatannya sebagai pengajaran supaya tidak berulang lagi.“ kata beliau lagi.

THEKLASIK

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*