Penjelasan Tengku Zafrul Tntang Status Terkini lSinar Tnpa Syarat, Serta Yang Mana Dah Mohon dan Yang Tengah Proses

“Masa juga diperlukan untuk membek.ukan trans.aksi buat sementara waktu bagi membolehkan sistem KWSP untuk mengkreditkan d.ividen bagi tahun 2020 ke dalam akavn ahli selepas pengumuman di.viden pada hujung Februari ini,” katanya.

“Sehubungan itu, kerajaan juga sudah berbincang dengan pihak KWSP untuk mempermudahkan pr.oses kelulusan, terutama bagi mereka yang sudah pun membuat permohonan, atau permohonannya sedang diproses.

“Ini akan membabitkan perubahan kepada sistem KWSP, yang akan mengambil sedikit masa,” katanya.

B.utiran lanjut mengenai pem.ansuhan s.yarat i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi mempermudahkan ahli membuat pengeluaran daripada simpanan Akavn 1 akan mengambil sedikit masa.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata ini kerana ia akan membabitkan perubahan kepada sistem KWSP.

Beliau berkata demikian dalam laporan Unit Pelaksanaan dan Ko.ordinasi Sti.mulus Ek.onomi Antara Agensi Nasional (LAKSANA) ke-41, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, langkah itu diharap dapat membantu rakyat mengharungi cbaran semasa ak.ibat pand.emik C0VlD19.

Krajaan pada 11 Februari lalu mengumumkan mengenai peman.suhan syarat i-Sinar KWSP bagi mempermudahkan ahli membuat pengeluaran dari simpanan Akavn 1.

Pem.ansuhan syarat i-Sinar itu akan membolehkan ahli KWSP yang bervmur kurang daripada 55 tahun membuat pengeluaran daripada simpanan Akavn 1, tertakluk kepada baki yang sedia ada.

Bagi ahli yang mempunyai simpanan sebanyak RM 100,000 dan ke bawah, mereka boleh membuat pengeluaran sehingga RM 10,000.

Pembyaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan byaran pertama sehingga RM 5,000.

Bagi ahli yang mempunyai lebih dari RM 100,000 pula, mereka boleh membuat pengeluaran sehingga 10 peratus daripada simpanan Akavn 1 atau maksi.mum RM 60,000.

Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksim.um enam bulan dengan byaran pertama sehingga RM 10,000.

SUMBER/KREDIT: BHOnline / ONLINEMALAYA

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*