Nenek Ini Selamatkan Cucunya Ketika B4njir Teruk Landa Indonesia Baru Baru Ini Tetapi Sehari Selepas Itu Sesuatu Yang Sedih Terjadi Yang Buat Semua Menangis

JAKARTA: Ban jir buruk yang melanda Sulawesi Selatan sejak Selasa lepas, dilaporkan telah mengorbankan 21 nyawa setakat ini.

Menurut kenyataan Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia (BNPB), kawasan yang terbabit ban jir adalah Kota Makassar dan enam kabupaten iaitu Gowa, Takalar, Jeneponto, Maros, Pangkep, dan Barru.

“Setakat pagi ini lebih 5,000 penduduk dipindahkan ke pusat-pusat pemindahan sementara,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, Ketua BNPB Daerah Sumatera Selatan, Syamsibar, dipetik media tempatan Indonesia sebagai berkata setakat ini seramai 41 orang dilaporkan masih hilang.

Banjir buruk di Sulawesi Selatan korbankan 21 nyawa

Beliau berkata kawasan penempatan penduduk terbabit dinaiki air antara satu hingga hampir tiga meter, selain berlaku beberapa kejadian tanah runtuh, manakala kawasan keseluruhan ban jir melibatkan kawasan melebihi 10,000 hektar.

“Badan Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika (BMKG) meramalkan hujan lebat akan berterusan sehingga esok di Sulawesi Selatan, penduduk diminta berjaga-jaga dan berpindah ke kawasan selamat jika diarahkan berbuat demikian,” katanya.

Setakat ini tiada rakyat Malaysia dilaporkan menjadi mangsa dalam kejadian ban jir itu.

“Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta turut memantau perkembangan berkenaan dan meminta rakyat Malaysia yang berada di Sulawesi Selatan agar mematuhi arahan pihak berkuasa,” kata jurucakap kedutaan – Sumber Artikel: Astro Awani

NENEK SELAMATKAN CUCU KETIKA B4NJIR DENGAN HANYA PEGANG POKOK MENJADI VIRAL

Nenek Berpegangan Pohon Demi Selamatkan Cucu dari Banjir Bandang, Kena Serangan Jantung

Gambar seorang nenek yang menyelamatkan cucunya ketika ban jir menarik perhatian masyarakat.

Dalam gambar tersebut kelihatan seorang nenek berpegangan pada pokok sambil berusaha menyelamatkan cucunya.

Nurfardiansyah, menantu Nur Janna Djalil bercerita, kejadian ini terjadi ketika tempat tinggalnya di Kompleks BTN Zigma Royal Part Kelurahan Pangkabinanga, Kecamatan Pallangga, Kabupaten Gowa, Selasa (23/1/2019) kemarin.

Limpahan air ban jir ketika itu setinggi bumbung rumah. Nur Janna Djalil yang bersama cucunya segera keluar rumah. Tidak sangka air rupanya semakin deras. Sementara, Nurfardiansyah berkata dia tak berada di rumah.

“Mertua saya terus berjalan. Air rupanya terus meninggi. Melalui telepon, saya minta dia mencari pegangan ke pohon,” kisah Nurfardiansyah kepada Tribun Timur, Rabu (23/1/2019) malam.

Nurfardiansyah memberitahu, mertuanya rupanya tak mampu menahan derasnya aliran air. Nenek sempat dibawa arus air bersama cucu, sebelum akhirnya ditolong penduduk disitu.

3 Jam Tunggu Pertolongan Sambil Pegang Pokok

“Untung ada warga yang tolong lalu diberi pelampung. Mertua saya kembali berpegangan di ranting sambil gendong cucu. Tiga jam dia berpegangan sambil menunggu pertolongan,” tambah Nurfardiansyah.

“Foto yang tular di media sosial itu atas permintaan saya kepada semua. Saya kirimkan gambar itu ke Basarnas untuk meminta pertolongan perahu karet,” tambahnya.

Setelah terendam ban jir selama tiga jam, Nur Janna Djalil sempat dirawat di Klinik untuk mendapat pertolongan.

Ia dirawat selama tiga jam sebelum dipulangkan ke rumah orang tua Nurfardiansyah.

“Sempat dipulangkan ke rumah karena baik-baikmi perasaannya. Tapi tadi habis Ashar tidak enak perasaannya,” terang Nurfardiansyah.

Rakaman Berita Tentang Nenek Dengan Cucu

Nur Janna Djalil lalu dibawa ke Rumah Sakit Syekh Yusuf, Gowa untuk dirawat. Setelah hampir sejam dirawat,  nenek menghembuskan nafas terakhir.

Nur Janna Djalil meniinggal dunia setelah berhasil menyelematkan cucunya, Waliziab Muhammad Nur (2), Rabu (23/1/2019).

Sumber Artikel: Jakarta Tribunnews

Edited By: KL VIRAL

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*