(Vldeo) Dua Pelajar Ini Terima Pa.dah, Didkwa di Mhkamah Lepas ‘Carvtkan’ Guru

Kota Bharu: Dua pelajar yang memkai baju sekolah dengan tulisan menghlna guru sambil menunggang motosikal, Rabu lalu dida.kwa di Mhkamah Majstret, di sini, hari ini atas pertu.dohan menghlna.

Kedua-dua tertudoh yang berusia 17 tahun itu mengaku bersalah sebaik pertudohan dibacakan di hadapan Majstret Mohd Izuddin Mohd Shukri.

Mengikut pertudohan, kedua-dua pelajar berkenaan didapati memkai baju yang mempunyai tulisan bermaksud menghlna atau lu.cah sehingga mengg.anggu kea.manan setempat kerana dipkai di tempat awam.

Kesa.lahan itu dida.kwa dilakukan di bulatan Chempaka, di sini, 4 petang 3 Mac lalu.

Tertudoh dida.kwa mengikut Se.ksy3n 14 Akta Kesa.lahan Kecil 1955 dan boleh dikenakan den.da tidak melebihi RM100 mengikut akta yang sama.

Penda.kwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, S Gayathri, manakala tertudoh diwakili Peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) Malaysia, Nik Nazriani Nik Abd Rahman.

Mahkamah kemudiannya membenarkan kedua-dua tertudoh diberi jamin RM100 dengan seorang penjamin dan menetapkan 22 Jun bagi sebutan semula kess dan laporan akhlak.

Terdahulu, tular di media so.sial menyaksikan dua indlvidu yang menunggang dan membonceng motosikal dengan memakai baju sekolah dengan tulisan menghlna guru.

Polis Kelantan juga telah mengeluarkan lima sa.man trafik terhadap dua pelajar yang membonceng motosikal dan menconteng belakang baju sekolah dengan perka.taan ke.sat terhadap guru.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, pihaknya sudah menjalankan si.asatan dan menerima laporan berhubung ti.ndakan pelajar berkenaan dan ke.s disiasat mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955.

Katanya, pihaknya sudah mengambil keterangan daripada kedua-dua pelajar terbabit dan kertas si.asatan akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tlndakan susulan.

Sumber/Kredit: cempedakcheese

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*