PeIanggan Yang PukuI Budak Foodpanda Rupanya, Lelaki Cina Yang Sama Panggil Melayu B4bi di Tesco

BUDAK FOODPANDA KENA PUKUL

Tadi aku menemani sahabat rider Saudara Muzammil Abdullah @ Zam (Foodpanda) membuat laporan polis setelah beliau dipukul dengan seorang pelanggan di sebuah homestay di Taman Seri Impian, Alma, Bukit Mertajam. Tak tahu apa punca setelah sampai didepan rumah, si pelanggan tu terus keluar dari rumah (homestay) lalu maki hamun dengan perkataan kesat bermain sentimen perkauman terhadap Zam. Ada insiden dimana pelanggan membuang duit dilantai. Kemudian terus memukul Zam dibahagian badan dan menuju pula ke muka. Sahabat kami masih rasional tapi bila pelanggan meluru kearah motor dia dan ‘tauk’ barang2 didalam motor, Zam mula berang dan memberi tindakbalas sebab motorsikal itulah punca dia mencari rezeki untuk keluarga.

Saudara Zam juga memohon supaya perkara ini tidak menjadi isu perkauman kerana bukti rakaman CCTV dibawah telah diberikan pemilik homestay yang juga berbangsa Cina. Pemilik homestay simpati dan menyuruh sahabat kami ini membuat laporan polis dan membawa rakaman video CCTV sebagai bukti. Alhamdulillah report polis dah dibuat dengan kerjasama yang amat baik.

Rupanya kami juga dapat tahu pelanggan yang sama juga telah viral baru2 ini di Tesco Alma spt link kat bawah :

Tiba tiba kena maki sebab beli barang banyak, sapa ja tak terkejut. Dia naik angin sebab beli telur dengan tisu hahaha 😂 sedangkan barang banyak lagi, and then ni bukan kaunter express. Barang dia dua ja, kalau dia urgent nak bayar dulu boleh je slow talk, kami bagi ja bukannya selfish tanak bagi. Tapi dia choose untuk tinggikan suara and keluarkan rasicm terhadap melayu. Benda ni tak perlu kaitkan pon dengan kaum tapi dia cakap jugak even tadak kaitan dengan beli barang banyak 😂 terima kasih abang baju biru tolong defend kami. Even abang ni pon suruh dia beratur tempat lain, dia yang degil. Thankyou bang,kalau abang tak tolong defend tak tau jadi apa, org lain tengok ja. Pengalaman mengejutkan harini hahaha 😂Sumber : Hidayah Fadhillah ( bit.ly/3hW06Fc )*Tolong jangan komen racist !

Posted by Penang Kini on Monday, August 3, 2020

harap pihak berwajib mengambil tindakan sewajarnya sebab dah DUA kes dia buat pasai. Tak kena orang naya balik. Kami mohon semua rakyat Malaysia yang prihatin sama2 bangkit menolak perbuatan macam ni tak kira Melayu, Orang Asli, Cina, Iban, India Kadazan dll. Semua orang nak hidup aman harmoni cuma ada segelintir yang gila yang perlu ditentang habis2an. Apa2pun kami minta janganlah layan rider macam ni. Banyak isu dah rider2 macam kami teraniaya. Kami cuma nak cari makan dengan cara halal dan berkat. Kerja penghantar makanan nielah wasilah kami sara kehidupan, bantu famili dan lain2 lagi…

**Pada sahabat2 rider yang ingin bersolidariti bersama kami di Positive Riders Crew sila klik link telegram dibawah :

https://t.me/joinchat/D5fU3FDfy-wE-B1hEZr_OQ

*Positive Riders Crew adalah inisiatif sekumpulan riders dari pelbagai syarikat (Grabfood, Foodpanda, Bungkusit, DeliverEat, Mula, FoodNextDoor dll rakan delivery) dinegeri Pulau Pinang khususnya dan Utara Malaysia umumnya untuk bersolidariti bagi menjayakan dan mengajak rakan2 rider untuk turut serta ke program2 seperti Pengajian Agama, Kerja2 Dakwah, Kebajikan, Kemanusiaan, Rekreasi dan APA2 PROGRAM YANG MEMBERI IMPAK POSITIF KEPADA MASYARAKAT DAN DUNIA UMUMNYA…

#riderbangkit
#tolakkezaliman
#lawanpenindasan
#positiveriderscrew

” aku nak tengok INDIVIDU CINA nih dia kena tangkap tak? Dia di kenakan tindakkan undang undang yg SETIMPAL atau tak! jangan kata dia ada card OKU pulak atau dia da mintak maaf terus di lepaskan je ”

RAKYAT PERHATI JE UNDANG UNDANG DI MALAYSIA NIH

BUDAK FOODPANDA KENA PUKUL❗Tadi aku menemani sahabat rider Saudara Muzammil Abdullah @ Zam (Foodpanda) membuat laporan polis setelah beliau dipukul dengan seorang pelanggan di sebuah homestay di Taman Seri Impian, Alma, Bukit Mertajam. Tak tahu apa punca setelah sampai didepan rumah, si pelanggan tu terus keluar dari rumah (homestay) lalu maki hamun dengan perkataan kesat bermain sentimen perkauman terhadap Zam. Ada insiden dimana pelanggan membuang duit dilantai. Kemudian terus memukul Zam dibahagian badan dan menuju pula ke muka. Sahabat kami masih rasional tapi bila pelanggan meluru kearah motor dia dan 'tauk' barang2 didalam motor, Zam mula berang dan memberi tindakbalas sebab motorsikal itulah punca dia mencari rezeki untuk keluarga. Saudara Zam juga memohon supaya perkara ini tidak menjadi isu perkauman kerana bukti rakaman CCTV dibawah telah diberikan pemilik homestay yang juga berbangsa Cina. Pemilik homestay simpati dan menyuruh sahabat kami ini membuat laporan polis dan membawa rakaman video CCTV sebagai bukti. Alhamdulillah report polis dah dibuat dengan kerjasama yang amat baik. Rupanya kami juga dapat tahu pelanggan yang sama juga telah viral baru2 ini di Tesco Alma spt link kat bawah :https://www.facebook.com/1422465924657555/posts/2795452784025522/Harap pihak berwajib mengambil tindakan sewajarnya sebab dah DUA kes dia buat pasai. Tak kena orang naya balik. Kami mohon semua rakyat Malaysia yang prihatin sama2 bangkit menolak perbuatan macam ni tak kira Melayu, Orang Asli, Cina, Iban, India Kadazan dll. Semua orang nak hidup aman harmoni cuma ada segelintir yang gila yang perlu ditentang habis2an. Apa2pun kami minta janganlah layan rider macam ni. Banyak isu dah rider2 macam kami teraniaya. Kami cuma nak cari makan dengan cara halal dan berkat. Kerja penghantar makanan nielah wasilah kami sara kehidupan, bantu famili dan lain2 lagi… **Pada sahabat2 rider yang ingin bersolidariti bersama kami di Positive Riders Crew sila klik link telegram dibawah :https://t.me/joinchat/D5fU3FDfy-wE-B1hEZr_OQ*Positive Riders Crew adalah inisiatif sekumpulan riders dari pelbagai syarikat (Grabfood, Foodpanda, Bungkusit, DeliverEat, Mula, FoodNextDoor dll rakan delivery) dinegeri Pulau Pinang khususnya dan Utara Malaysia umumnya untuk bersolidariti bagi menjayakan dan mengajak rakan2 rider untuk turut serta ke program2 seperti Pengajian Agama, Kerja2 Dakwah, Kebajikan, Kemanusiaan, Rekreasi dan APA2 PROGRAM YANG MEMBERI IMPAK POSITIF KEPADA MASYARAKAT DAN DUNIA UMUMNYA… #riderbangkit#tolakkezaliman#lawanpenindasan#positiveriderscrew" aku nak tengok INDIVIDU CINA nih dia kena tangkap tak? Dia di kenakan tindakkan undang undang yg SETIMPAL atau tak! jangan kata dia ada card OKU pulak atau dia da mintak maaf terus di lepaskan je "RAKYAT PERHATI JE UNDANG UNDANG DI MALAYSIA NIH❗❗❗Info daripada group sebelah

Posted by Muhammad Syawal on Thursday, August 6, 2020

Info daripada group sebelah

Sumber – Muhammad Syawal (FB)

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Artikel dan penulisan di dalam ini juga tidak melambangkan pendapat peribadi pihak kami.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*