Pihak Polis Sahkan Penahanan Anak VIP Mbuk Lggar PKPP

KUALA LUMPUR – Seorang anak VIP antara 34 individu yang dit4han polis kerana mel4nggar Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) kerana berpa-rti di sebuah kelab mala-m di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI).

Anak kepada VIP itu dikatakan mabvk semasa dit4han sepasukan anggota polis sekitar jam 1.20 pagi sebelum di bawa ke balai polis berhampiran.

Mengesahkan kesahihan maklumat itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, serbvan di pub itu dilakukan selepas mendapat adu-an orang ramai.

Menurutnya, pada 1.20 pagi pada 22 Ogos lalu, polis menyerb-u sebuah pub yang terletak di Jalan Rahim Kajai 14, TTDI di sini.

“ Hasil pemeriksaan, mendapati poIis telah men4han seorang lelaki India berumur 37 tahun dipercayai merupakan pengurus premis, seorang lelaki warganegara Bngladesh dan juga tiga wanita warganegara Filipina yang disyaki merupakan pekerja di premis berkenaan.

“ Sias-atan lanjut mendapati bahawa premis tersebut dibuka tanpa lesen perniagaan yang sah di sisi undang-undang.

“ Selain itu, pihak polis turut men4han 20 lelaki dan sembilan wanita yang merupakan warganegara tempatan dipercayai pengunjung premis dan telah berada di premis tersebut melebihi had masa yang dibenarkan dalam tempoh PKPP,” katanya.

Tambah beliau, kertas si1asatan dibuka di bawah Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63 bagi kesalahan pemilik premis menggaji warganegara asing dan Peraturan 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963, Seksyen 4(1) Akta Hibu-ran Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Seksyen 76 Akta Eksais 1976 dan Peraturan 11 Peraturan-Peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyak1it (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangk1itan)(no.7) 2020.

Menurut Mazlan, keempat-empat sspek warganegara asing yang ditahan berumur dalam lingkungan 33 tahun hingga 52 tahun telah dta-han reman selama 14 hari bermula pada tarikh 22 Ogos sehingga 4 September 2020 ini bagi siiasatan lanjut.

Manakala, 29 orang warganegara Malaysia berumur dalam lingkungan 21 hingga 48 tahun dikenakan k0mpaun RM1, 000 setiap seorang.

“ Polis Kuala Lumpur telah menegaskan mereka tidak mengamalkan double standard dan tidak sesekali berkompromi terhadap mana-mana individu termasuklah anak VIP tersebut yang didapati melakukan kesaalahan melnggar PKPP dan mereka telah dikenakan tndakan yang sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang yang telah ditetapkan,” tegasnya.

Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat lanjut bolehlah menyalurkannya dengan cara menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur ditalian 03-2115 9999 atau pergi ke mana–mana balai poIis berdekatan.

Anak Mukhriz Mahathir

Terdahulu tular berita mengenai anak VIP berkenaan kononnya anak kepada Datuk Seri Mukhriz Mahathir iaitu Meera Alyanna dan didakwa terlepas daripada dakwaan PKPP.

Cucu kepada Tun Dr Mahathir Mohamad di katakan di tahan pihak polis dalam satu serbvan yang di jalankan ke atas sebuah permis hiburan di ibu kota, pada Sabtu lalu.

Menurut sumber yang di hubungi SuaraTV sebentar tadi, Meera Alyanna Mukhriz di tah4n oleh sepasukan anggota polis sekitar jam 1.20 pagi sebelum di bawa ke balai polis di Taman Tun Dr Ismail.

“Ya, beliau di tahan pagi Sabtu lalu, kerana mel4nggar perintah PKPP dan ketika di tahan beliau dalam keadaan mabvk,” memetik kenyataan sumber tersebut.

TRENDING SANGAT

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan yang anda berfikir jauh terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*