PKPB, Ini Teguran Tegas Dari Menteri Terhadap Pihak Yang Kutip Yuran Sekolah Walaupun Separuh

Sekolah swasta dan juga sekolah separa kerajaan dinasihatkan agar tidak mengambil kesempatan mengutip yuran persekolahan ketika waktu tidak beroperasi.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jika dilihat dari sudut etika, mana-mana sekolah yang tidak menjalankan perkhidmatannya sepatutnya tidak perlu meminta bayaran.

“Dalam isu sekolah separa kerajaan ini, sekolah masih ditutup. Oleh kerana masih ditutup, tentu saja guru-guru di sekolah tersebut tidak mengajar pun.

“Jadi kos operasi di sekolah itu tidak ada.

“Mereka tidak bayar guru, tidak bayar staf dan lain-lain, kenapa pula ibu bapa yang anak mereka tidak belajar terpaksa bayar yuran walaupun separuh?” katanya dalam Sidang Media Harian Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), hari ini.

Ismail berkata demikian bagi menjawab persoalan pemberita mengenai isu terdapat segelintir sekolah persendirian yang mendapat bantuan kerajaan mengenakan yuran kepada pelajar walaupun tidak beroperasi.

Jelasnya, isu tersebut sepatutnya tidak boleh berlaku, tambahan pula banyak pihak turut terkesan ekonomi mereka buat masa ini.

“Seperti bas sekolah itu hari, kita kesian. Saya kesian kepada bas sekolah kerana apabila pelajar tidak ada mereka tidak boleh menghantar anak ke sekolah, dan kita beritahu dan bas pun bersetuju tidak boleh dikutip tambang kerana anak-anak pun tidak pergi ke sekolah, jadi kenapa perlu kutip tambang, kerana servis tidak diberikan”.

“Saya faham mungkin sekolah itu menghadapi masalah kewangan. Tetapi sekolah juga perlu faham ibu bapa pada waktu ini juga menghadapi masalah kewangan”.

“Jadi saya harap sekolah-sekolah seperti ini tidak mengambil peluang untuk memaksa ibu bapa untuk membayar yuran walaupun anak mereka tidak bersekolah,” tegasnya lagi.

Kenyataan tersebut boleh dirujuk pada durasi ke 24:50.

Sumber : RTM/SK/SAMBAL TUMIS

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*