PM Arah dan Gesa Untuk Pinda Akta Hkuman Berat Pemndu Mbuk

MALAYSIA: Nampaknya permintaan rakyat semakin didengari oleh kerajaan bagi menambah hkuman yang lebih berat kepada pesalah (pemndu mbuk). Ini selepas banyak isu berkaitan dengan kemlangan yang melibatkan pemndu mbuk.

Menurut laporan BH, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengarahkan Kementerian terbabit iaitu (Kementerian Pengangkutan bagi merangka pindaan Akta Pengngkutan Jln 1987 (Akta 33) agar hkuman yang dikenakan lebih berat.

Hkuman yang lebih berat akan dikenakan kepada mereka yang disabiitkan dengan keslahan memandu di bawah pengruh alkhol atau ddah.

Tan Sri Muhyiddin berkata demikian adalah sebagai maklum balas kepada gesaan rakyat mengenai kemlngan akibat pemndu mbuk yang mana statistik poIis sepanjang 5 bulan pertama tahun ini sebanyak 21 kes membabitkan pemndu mbuk dengan 8 kematiian direkodkan (melibatkan mgsa).

Jadi menurut Perdana Menteri, ia sangat membimbangkan kerana jumlah yang direkodkan dalam tempoh 5 bulan tahun ini adalah menghampiri keseluruhan kes yang dicatatkan pada tahun lalu.

Perdana Menteri mengatakan bahawa isu itu dipandang serius olehnya.

ā€œSebagai seorang ketua kerajaan yang juga merupakan seorang bapa, saya sangat memahami keresahan rakyat dan keluarga mngsa kemalangan yang mana krajaan bertindah tegas menangani perkara itu.ā€ ā€“ ujarnya dalam laman sosial

Jika sebelum ini, undang-undang hanya menetapkan individu yang memandu dalam keadaan mbuk hanya dikenakan tindakan mengikut Seksyen 45A (1) Akta Pengngkutan Jlan 1987 yang memperuntukkan hkuman denda tidak kurang Rm1000 dan tidak lebih RM6000 atau pnjara tidak lebih dari 1 tahun.

Manakala kesalahan memandu dalam keadaan mbuk sehingga mengakibatkan kematiian, tertduh hanya akan dikenakan hkuman mengikut Seksyen 44 Akta Pengngkutan Jlan 1987 yang membawa dnda maksimum sebanyak Rm10,000 dan pnjara maksimum 2 tahun.

Jadi pindaan terhadap akta tersebut akan dijalankan dan akan menetapkan hkuman mandatori lebih berat dan setimpal terhadap pemndu mbuk yang menyebabkan kecderaan apatah lagi kematiian kepada pengguna jalan raya yang lain.

Perdana Menteri berharap dengan penggubalan tersebut dapat memberi pembelaan kepada waris keluarga mgsa yang terlibat dan terjejas.

RENTAS KINI

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*