PM Muhyiddin Yassin Akhirnya Umum PKP Seluruh Negara Mulai 12Mei. Ini Sahaja Aktlviti Yang Masih B0leh Dijlankan

PUTRAJAYA – Kerajaan mem.utuskan untuk melaksanakan Pe.rintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara dengan menguatk.uasakan l.arangan rentas daerah dan rentas negeri kecuali untuk tujuan kec.emasan, kes.ihatan, bekerja, ekonomi, janji temu vaksi.nasi dan pasangan jarak jauh.

Keputusan terbaharu itu diputuskan dalam sidang khas Majlis Kes.elamatan Negara Mengenai Pengurusan C0vid 19 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Perdana Menteri berkata, sidang khas itu juga mem.utuskan ziarah rumah ke rumah dan ziarah kubur semasa sambutan Hari Raya Aidilfitri adalah tidak dibenarkan

“Solat sunat Aidilfitri di masjid dan surau dibenarkan dengan kehadiran jemaah tidak melebihi 50 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan lebih 1,000 jemaah dan 20 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan kurang daripada 1,000 jemaah.

“Had bilangan jemaah yang sama terpakai bagi solat fardu lima waktu dan solat Jumaat,” katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Katanya, tarikh kuat k.uasa larangan rentas daerah dan negeri serta l.arangan ak.tiviti sosial, sukan dan pendidikan adalah bermula pada hari ini hingga 6 Jun depan seperti yang telah diumumkan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 8 Mei lalu.

Tarikh kuat k.uasa bagi la.rangan-l.arangan dan a.rahan-a.rahan lain bermula pada 12 Mei hingga 7 Jun depan.

Perdana Menteri berkata, l.arangan lain termasuklah mengadakan perhimpunan sosial termasuk kenduri-kendara, majlis perkahwinan dan pertunangan, majlis doa selamat dan tahlil, majlis makan malam, majlis sambutan hari jadi serta majlis-majlis rasmi kerajaan dan swasta.

“Sebarang bentuk seminar, persidangan dan mesyuarat secara bersemuka adalah tidak dibenarkan.

“Majlis akad nikah adalah dibenarkan dengan jumlah kehadiran dan p.rosedur o.perasi standard (SOP) yang ditentukan oleh pihak berk.uasa agama Islam negeri bagi orang Islam dan Jabatan Pendaftaran Negara bagi orang bukan Islam,” katanya

Sumber/Kredit : Kosmo via online malaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*