Dr Noor Hisham Jelaskan Adakah PKP Akan Bersambung Atau Tidak Selepas 4 Februari Nanti

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Perlntah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak akan dilanjutkan selepas empat minggu dilaksanakan kerana ia memberi kesan kepada ekonomi.

Sebaliknya, beliau berkata, usaha membendung pandemlk C0vid 19 akan diteruskan dengan pelaksanaan Perlntah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) selama tiga bulan untuk menurunkan kess kepada dua angka.

Bercakap dalam sesi taklimat media mengenai Darurt C0vid-19 secara dalam talian, Dr Noor Hisham yakin sekiranya langkah tersebut dapat dilaksanakan dengan berkesan, jumlah kess yang tinggi sekarang ini akan dapat diturunkan.

Menurut beliau, pelaksanaan PKP mulai 13 Januari lalu sehingga 4 Februari bertujuan untuk menstabilkan jumlah kes positif C0vid-19 yang semakin meruncing kini.

“Jadi kalau kita laksanakan PKP empat minggu sampai Februari, disusul dengan PKPB kita jalankan selama tiga bulan, dijangkakan pada Mei depn kita akan dapat turunkan kes sehingga dua digit.

“Jadi kita jangkakan empat minggu PKP. Kita tidak akan panjangkan PKP kerana ia memberi kesan kepada ekonomi,” katanya.

“Menerusi pendekatan ini, dijangka pada Mei, kita akan dapat turunkan kes (kadar jangkitan harian) kembali ke dua angka,” katanya pada sesi taklimat bersama media yang diadakan secara dalam talian, hari ini.

Semua negeri kecuali Sarawak kini sedang menjalani PKP 2.0 hingga 4 Februari ini.

K0men Orang Ramai

Terus terang aku dah tak kesah dilanjutkan atau tidak. Tapi aku amat kesian kat KKM frontliners yang bergadal ny.awa demi kesejahteraan rakyat. Sana sini orang berpusu2 membeli belah macam xde pkp. Sendiri jaga sendiri.

Tlg la pantau lbh ketat lg. Ada parents yg bwk ank2 kecik dorg pegi mall. 1 famili kluar bramai2. Tlg buat pkp mcm tahun lepas. Naik lemak org msia nihhh.

Entah la labu….sambung pkp ekonomi terganggu…rakyat susah…pkp tamat.. kess meningkat rakyat jugak susah…ni la definisi keluar mulut rimau masuk mulut buaya..haihhhm.

SUMBER/KREDIT: bharian online, online malaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*