Polis Pecat Polis! – Ini yang rkyat mahukan. 22 dikehendaki manakala 46 anggota poIis Johor dibuang kerja

JOHOR BAHRU: Seramai 46 anggota dan pegawai Polis Kontinjen Johor telah dibuang kerja kerana terbabit dalam pelbagai jnayah dan salah laku sepanjang tahun ini.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, dalam tempoh sama, sebanyak 230 kertas siasqtan tatatertib dibuka Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Johor (JIPS).

Katanya ia membabitkan seramai 32 pegawai kanan, 246 pegawai rendah polis dan dua pegawai awam.

“Kess saIah laku merupakan yang tertinggi iaitu sebanyak 154, diikuti kes dqdqh melibatkan 46 kertas siqsatan tatatertib.

“Sebanyak 161 kertas inkuiri tatatertib dibuka membabitkan seramai 78 pegawai kanan dan 152 anggota pangkat rendah berkaitan tohmqhan dan surat layang.

“Hasil siasqtan yang dijalankan, seramai 32 pegawai dan anggota telah diambil tindakan tatatertib di bawah Peraturan 37 iaitu dibuang kerja atau turun pangkat.

“Seramai 162 pegawai dan anggota diambil tindakan tatatertib di bawah Peraturan 36 (Tindakan bukan tujuan buang kerja atau turun pangkat) dan seramai 37 pegawai dan anggota diambil tindakan di bawah Peraturan 33(Sabitan mqhkamah),” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Kontijen (IPK) Johor di sini, hari ini.

Menurut Ayob Khan, sehingga kini terdapat seramai 45 pegawai dan anggota yang ditahan kerja dan 14 anggota digantung kerja melibatkan pelbagai kesalqhan jnqyah dan salah laku.

Katanya bilangan yang akan dibuang kerja dijangka bertambah berikutan masih terdapat kes tatatertib dalam siasatan dan perbicaraan mhkamah melibatkan penyalahangunqqn dqdqh.

“Kami juga mengesan seramai 22 pegawai dan anggota yang mempunyai rekod jnayah lqmpau termasuk yang dikesan merupakan orang yang dikehendqki sebelum memasuki perkhidmatan kepolisan. Mereka ini sedang berkhidmat dan akan diambil tindakan.

“Pihak kami juga mendapat aduan berkaitan salah laku sukarelawan polis (PVR) yang merupakan unit sokongan atau bantuan dalam PDRM. Hasil semakan latar belakang 829 anggota PVR kontinjen Johor mendapati dua pegawai PVR dan 42 anggota PVR mempunyai rekod jenayah semasa dalam perkhidmatan PVR.

“Malah ada di kalangan mereka yang telah pun disabltkan dengan sabltan mhkamah. Tetapi mereka ini masih berkhidmat di balai polis dan saya akan syorkan untuk ditamatkan perkhidmatannya dalam waktu terdekat,” katanya.

Katanya, sehingga kini Polis Johor menerima 499 pengaduan melalui pelbagai sumber aduan dalaman dan orang awam bagi melaporkan salah laku atau ketidakpuasan hati terhadap pegawai dan anggota polis negeri ini.

Sumber – Awani

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*