Alhamdullilah. Berita Yang Dtunggu, PM Umum B0leh Bawa Keluar KWSP10K. Cuma Ini Sahaja Permintaan Beliau

Pengeluaran RM 10,000 secara one off seharusnya tidak menjadi masalah jika benar khabar angin Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP akan mengumumkan dividen kira-kira 5.2 peratus hingga enam peratus bagi 2021.

Ketua Pemuda U.mno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, pengeluaran RM 10,000 itu wajar dipertimbangkan kerana tidak akan menjejaskan simpanan masa depan pencarum serta pelaburan KWSP sendiri.

“Saya kira wajar KWSP dan kerajaan pertimbangan secara serius kerana dulu mereka memberikan alasan pengeluaran RM 10,000 one off ini menjejaskan prestasi dividen pencarum tetapi apa yang kita dapat lihat pelaburan KWSP tidak terjejas pun.

“Saya sendiri menjangkakan kalau pengeluaran kali terakhir ini dibuat, implikasinya hanya antara RM 25 ke RM 30 b.ilion saja berbanding aset KWSP yang hampir 1 Tr.ilion dan sudah pasti tidak akan menjejaskan pasaran modal kalau itu yang diuar-uarkan sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas jangkaan pakar ekonomi bahawa KWSP akan mengumumkan dividen lebih menarik bagi 2021 iaitu sekitar 5.2 peratus hingga enam peratus selepas peningkatan pendapatan pelaburan kasar dana berkenaan serta prestasi pasaran modal yang positif.

Mengulas lanjut katanya, pihaknya akan terus konsisten memperjuangkan pengeluaran RM 10,000 KWSP secara one off itu bagi memastikan pencarum terutama yang terjejas p.andemik C.ovid 19 dapat meneruskan kelangsungan hidup.

“Saya juga ada menyampaikan mesej mengenai hal ini kepada M.enteri Kewangan supaya beliau mempertimbangkan.

Ismail Sabri Umum Pengeluaran KWSP

Kerajaan sebelum ini membenarkan pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP melalui tiga skim iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra berjumlah RM 101 b.ilion, melibatkan 7.34 ju.ta pencarum sejak p.andemik C.0VID19 mela.nda negara dua tahun lalu.

Berdasarkan dapatan kajian dan penelitian secara menyeluruh dalam fasa pemulihan selepas pa.ndemik ini, ada dalam kalangan Keluarga Malaysia yang masih terkesan dari segi ekonomi, hilang pendapatan dan sedang membina semula kehidupan.

Kerajaan mendengar, mengkaji dan meneliti permintaan daripada semua pihak untuk mengeluarkan caruman KWSP.

Justeru itu, pada hari ini Kerajaan bersetuju membenarkan pengeluaran khas KWSP sebanyak RM 10,000.

Penjelasan lanjut mengenai pengeluaran khas KWSP ini akan dibuat oleh Kementerian Kewangan dan KWSP.

lni merupakan keputusan yang sukar kerana ia melibatkan simpanan hari tua rakyat dan pengeluaran khas ini adalah jalan tengah dalam mengimbangi antara keperluan mend.esak hari ini dan simpanan masa hadapan.

Walaupun Ke.rajaan memberikan kebenaran untuk pengeluaran khas KWSP ini, namun saya merayu kepada para pencarum supaya mengekalkan simpanan mereka kecuali keadaan benar-benar mende.sak.

Saya berharap para pencarum membuat pertimbangan yang sewajarnya sebelum melakukan pengeluaran, demi masa depan.

Sumber/Kredit: mstar

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*