Penjelasan KWSP Tentang Tarikh Bayaran Isinar BuIan April Dan Cara Semakan Status Bila Masuk Bank

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, bila b.ayaran iSinar bulan kedua, ketiga dan seterusnya akan dik.reditkan ke akaun bank masing-masing, khususnya untuk bulan April ini.

Tidak seperti i-Lestari yang dijadualkan pemb.ayarannya setiap bulan, penerima i-Sinar akan menerima b.ayaran mengikut k.ategori permohonan dan tarikh kelulusan masing-masing.

Untuk mendapat kepastian, kami telah bertanyakan hal ini sendiri melalui ELYA Live Chat KWSP pada hari ini.

Berikut adalah jawapan KWSP tentang tarikh bayaran bulanan i-Sinar KWSP yang akan akan diterima.

Tarikh Bayaran iSinar Bulan April & Selepas Membuat Pindaan Amaun

Menurut KWSP, bayaran bulanan i-Sinar yang berikutnya akan dib.ayar pada tempoh seperti b.ayaran tarikh bulan pertama (maksudnya kalau dapat bayaran pertama 6 Januari, bayaran kedua pun sekitar 6 Februari, dan bulan Mac dan April juga pada 6 haribulan jika jatuh pada hari bekerja) atau maksimum dalam tempoh 2 minggu atau sebelum akhir bulan berkenaan.

Menurut pegawai KWSP juga, pemohon juga boleh membuat semakan st.atus untuk info lanjut dan terkini tentang m.aklumat pemb.ayaran.

Semakan Tarikh Pembayaran i-Sinar Selepas Membuat Pindaan

Bagi yang dah buat pindaan, (contohnya, sebelum ni akaun dah e.xpired sebab KWSP dah bayar habis dah jumlah yang dipohon).

Nanti bila buat pindaan, akaun kembali berstatus A.ctive dan ada Re.curring Date sampai July. KWSP b.ayar semua amaun yang layak seperti yang dipinda baru-baru ni seperti dalam gambar di bawah

Cara buat semakan di i-Akaun boleh rujuk seperti di bawah. Cara Semak Tarikh Bayaran i-Sinar April 2021

Bagi yang dah ada i-Akaun KWSP dan nak tahu tarikh anggaran pembayaran iSinar April dan bulan seterusnya, sila rujuk langkah di bawah.

Buka apps i-Akaun melalui smartphone. Login menggunakan ID dan P.assword yang telah didaftarkan. Semak bahagian PENGELUARAN / W.ITHDRAWAL. Klik ‘W.ITHDRAWAL HI.STORY’. Seterusnya klik di c.olumn kedua yang ada tulis i-Sinar.

Tarikh ba.yaran akan dipaparkan untuk rujukan anda seperti contoh di bawah

Bagi yang belum ada i-Akaun KWSP, anda boleh mendaftar dengan merujuk langkah-langkah di sini.

Cara Daftar i-Akaun KWSP Online, Semak Penyata & Mohon Pengeluaran. Cara Semakan Status iSinar Melalui P0rtal i-Sinar

Layari laman web isinar, s.krol ke bahagian bawah dan tekan butang SEMAK STATUS. Isikan maklumat yang diminta. S.tatus kelulusan dan ma.klumat pemb.ayaran akan dipaparkan.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan lanjut, anda boleh menghubungi h.otline khas i-Sinar atau ELYA Live Chat. Anda juga boleh mendapatkan info terkini melalui media sosial rasmi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP Malaysia).

Semoga info ini bermanfaat.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber/Kredit : HarianPost / oinline malaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*