Pulau Pinang Tidak Mahu Ikut Tamat PKPB Dan Jalankan PKPP. Menteri Ismail Sabri Beri Satu Teguran ‘Khas’ Untuk Negeri Pulau Pinang

KUALA LUMPUR – “Saya tidak faham Pulau Pinang guna akta mana untuk melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kerana peraturan yang telah diwartakan di bawah PKPB akan terbatal pada 9 Jun ini,” kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Jelasnya, akta berhubung kawalan penyakit berjngkit hanya terdapat di peringkat Persekutuan sahaja kecuali Sarawak, yang masih mempunyai akta tersebut.

“Negeri-negeri lain tiada akta kawalan penyakit berjngkit jadi hanya ada satu akta sahaja untuk menjadi rujukan semua negeri di Malaysia (kecuali Sarawak) berhubung perkara tersebut iaitu Akta 342.

“Mengikut Perlembagaan Persekutuan, mana-mana akta yang bertentangan dengan akta Kerajaan Persekutuan, ia akan terbatal dengan sendiri dan tidak boleh dilaksanakan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bercakap pada sidang media pertama di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur. foto AFIQ RAZALI, 13 MAC 2020

“Dengan itu, kerajaan negeri tidak ada pilihan lain selain akur dengan pelaksanaan PKPP seperti yang telah diumumkan kerajaan Persekutuan, jika tidak, mereka tidak boleh melaksanakan sebarang penguatkuasaan kerana tiada akta,” katanya semasa sidang media hari ini.

Semalam Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeon memaklumkan, kerajaan negeri akan meneruskan PKPB sehingga Mesyuarat Jawatankuasa Khas Keselamatan Negeri Pulau Pinang membuat keputusan berhubung pelaksanaan Perintah kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Bermula 10 Jun ini, peraturan-peraturan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) akan diwartakan dan dikuatkuasakan di bawah Akta 342.

Malaysia Gazette, teh o ais media

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*