R0hingya Sengaja B0corkan Bot, R0sakkan Enjin Supaya Mereka Dapat Mendarat & Tidak Diusir

SINDlKET pendatang aslng tanpa izin (P4ti) etnik R0hlngya dikesan sengaja membocorkan bot dan merosakkan enjin dengan teruk sehingga tidak dapat dibaiki supaya dapat mendarat ke perairan negara.

National Task Force (NTF) dalam satu kenyataan berkata, ker0sakan yang dialami bot dinaiki 269 Pati etnik R0hlngya yang mencer0boh perairan Langkawi menyebabkan tindakan pengusiran tidak dapat dilakukan.

Sehubungan itu, Kapal Maritim (KM) Kimanis memberikan bantuan makanan dan air bersih yang secukupnya kepada P4ti berkenaan.

Menurut kenyataan itu, atas dasar kemanusiaan Majlis Keselamatan Negara (MKN) membenarkan bot berkenaan ditunda ke Jeti Teluk Ewa Langkawi.

“Pegawai Pemerintah Maritim Operasi Polis Diraja Malaysia (PDRM) Langkawi menerima maklumat berkenaan 10.30 malam semalam dan sebuah bot RH9 dari Pasukan Polis Marin dan KM Kimanis dari Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia diatur gerak ke kawasan terbabit untuk melaksanakan operasi pemantauan dan pengus1ran.

“Pada 5 pagi ini, KM Kimanis mengesan lokasi serta memintas bot itu di perairan Langkawi dan bersedia melaksanakan proses pengusiran bot ke perairan antarabangsa,” katanya.

Kenyataan itu menjelaskan lagi, ketika KM Kimanis menghampiri bot itu, 53 P4ti terjun ke laut kemudian berenang menuju ke pantai dan kesemua mereka berjaya dit4han APMM yang bersedia di daratan.

“Ketika pemeriksaan ke atas bot dijalankan didapati seramai 216 orang dan satu mayat wanita dijumpai di dalam bot itu.

“Pemeriksaan juga mendapati kesan bot sengaja diboc0rkan dan enjin bot juga mengalami ker0sakan yang teruk dan tidak dapat dibaiki,” katanya.

NTF turut memaklumkan, semua P4ti itu kini dit4han dan diletakkan sementara di Kem Bina Negara Wawasan Langkawi.

“Myat wanita yang dijumpai dibot itu diserahkan kepada PDRM untuk tindakan selanjutnya.

“Sehingga semalam seramai 396 orang Pati, 108 orang tekong dan 11 orang penyeIudup dit4han, manakala seramai 140 P4ti, enam orang tekong dan 22 buah bot diusir ketika cuba mencer0bohi sempadan negara,” katanya.

Masyarakat digesa untuk terus memberi kerjasama dalam menyalurkan sebarang maklumat berkenaan dengan aktiviti anasir as1ng sama ada membabitkan P4ti, aktiviti penyeIudupan, pencer0bohan sempadan atau sebarang aktiviti jenayah rentas sempadan melalui talian hotline Pusat Operasi NTF (011-62511223).

Harian Metro Online

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*