Rakaman Puting Beliung Terbentuk Dan Melanda Lapangan Terbang Di Turki. Kapal Terbang Yang Besar Pun Boleh Bergerak, Subhanallah

Subhanallah, ia seperti amaran dari Allah SWT kepada semua manusia bahawa hari Kiiamat hampir. Bermacam macam b3ncana terjadi baru baru ini.

12 cedera pu ting beliung landa Turki

ISTANBUL 27 Jan. – Sekurang-kurangnya 12 penumpang yang menunggu untuk menaiki pesawat cedera apabila satu puting beliung kuat melanda di Lapangan Terbang Antarabangsa Antalya menyebabkan dua pesawat rosak manakala beberapa buah bas terbalik.

RT News melaporkan, kejadian itu berlaku semalam dan beberapa saksi sempat merakam benc4na tersebut

Sumber ArtikelUtusan Online

RIBUT MEMBAWA PENGAJARAN

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

“ATAU (BANDINGANNYA) SEPERTI (ORANG-ORANG YANG DITIMPA) HUJAN LEBAT DARI LANGIT, BERSAMA DENGAN GELAP-GELITA, DAN GURUH SERTA KILAT; MEREKA MENYUMBAT JARINYA KE DALAM TELINGA MASING-MASING DARI MENDENGAR SUARA PETIR, KERANA MEREKA TAKUT M4TI. (MASAKAN MEREKA BOLEH TERLEPAS) SEDANG (PENGETAHUAN DAN KEKUASAAN) ALLAH MELIPUTI ORANG-ORANG YANG KAFIR ITU.”

Peringatan yang terbaik ialah yang datangnya daripada Allah melalui al-Quran. Terlalu banyak kisah dan perbandingan yang diberikan sebagai pengajaran kepada umat manusia. Maka amat malangnya jika kita yang diberikan oleh Allah akal fikiran yang mampu mencipta teknologi tetapi tidak mampu berfikir kejadian yang dijadikan Allah sebagai bukti kebesaran ciptaan-Nya yang tiada tandingnya.

Gambar Kerosakkan Yang Terjadi Di Lapangan Terbang, Turki

Ayat 19 dalam surah al-Baqarah ini merupakan salah satu bukti kebesaran Allah Pencipta Alam dan pengajaran Ilahi kepada hambanya yang beriman. Dalam ayat ini, Allah memberikan perbandingan antara kisah orang munafik dengan perihal fenomena ribut petir juga tauf4n yang merupakan fakta sains yang tidak dapat dinafikan lagi. Hebat! Ayat ini menggambarkan bagaimana satu fakta sains iaitu fenomena ribut petir dan juga tauf4n menjadi bukti kehebatan al-Quran sebagai wahyu daripada Allah.

Kata-kata “hujan lebat” itu disertai guruh, kilat, halilintar dan badai yang berlaku di malam yang gelap gelita. Fenomena yang digambarkan dalam ayat ini merupakan fenomena kejadian ribut petir dan pembentukan siklon atau tauf4n yang amat dahsyat. Ribut petir merupakan satu sistem ribut yang dikenali dengan kehadiran kilat dan petir yang dihasilkan oleh awan kumulonimbus selain hujan (sering berlaku) atau hujan batu yang lebat (boleh berlaku).

Sementara siklon atau tauf4n yang juga dinamakan siklon tropika merupakan ribut akibat haba yang dilepaskan apabila udara panas naik dan wap udara di dalamnya memeluwap. Dinamakan siklon tropika kerana sering berlaku di kawasan tropika, putarannya melawan arah jam di hemisfera utara dan mengikut arah jam di hemisfera selatan.

Artikel Penuh Sila Baca : Addeen

Rakaman Tauf4n Di Lapangan Terbang Di Turki

Subhanallah, semoga selamat semuanya di sana .. Kita harus bersyukur kerana Malaysia tidak ditimpa benc4na sebegini rupa.

Artikel By: KL VIRAL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*