Mereka Tunggu Giliran Dengan Alquran Dan Tasbih Di Tangan!! – Ramai Mendoakan Jemaah Tabligh

“ BERHENTI buat tanggapan Masjid Seri Petaling ini tempat penVlaran Cov1id-19,”

Demikian kata kata Timbalan Pengerusi masjid berkenaan Mohd Salleh Abd Mubin ketika ditemui, hari ini.

Beliau yang juga penganjur Majlis Ijtimak Tabligh kali ketujuh di masjid berkenaan berkata, majlis itu dihadiri lebih 12,000 jemaah dari 25 negara dan diadakan setiap tahun.

“ Kebiasaannya setiap tahun 10,000 jemaah, bagaimanapun tahun ini lebih 12,000 orang, sebahagian besarnya adalah rakyat tempatan manakala 1,500 jemaah dari negara luar,” katanya lagi.

Menurutnya, sebaik Kementerian Kes1hatan Malaysia (KKM) menggesa supaya jemaah tabligh yang hadir di majlis itu melakukan pemeriksaan uj1an kes1hatan, dia berhubung dengan wakil jemaah setiap kawasan bagi memaklumkan perkara terbabit.

“ Kami sudah sampaikan (pergi buat pemeriksaan kes1hatan) kepada mereka yang hadir dan orang bertanggungjawab di kawasan masing-masing.

“ Jika ada gjala seperti diberitahu KKM, sila pergi buat pemer1ksaan,” katanya.

Mohd Salleh berkata, pihaknya berharap orang ramai berhenti membuat tanggapan masjid itu adalah ‘titik’ penybaran Cov1d 19 seperti tular di media sosial.

“ Tiada bukti klinikal yang mengesahkan penuIaran Cov1d 19 dalam kalangan peserta program itu berpnca dari Masjid Seri Petaling.

“ Sebaliknya kemungk1inan peserta yang didapati pos1t1f Cov1d 19 itu sudah dijangk1iti sebelum menyertai program berkenaan atau ketika mereka dalam perjalanan pulang ke kawasan masing-masing.

“ Kurang tepat kalau mahu kata perhimpunan ini sebagai pnca walaupun warga Brunei terbabit memang menyertai program di masjid ini.

“ Tetapi ada kemungkinan dia sudah dijngk1ti sebelum tiba di sini atau ketika dalam penerbangan pulang ke negara asalnya,” katanya.

Menurutnya, semua pihak tidak tahu sejarah kontak rapat jemaah Brunei itu sebelum dan selepas menyertai program di masjid terbabit secara terperinci.

“ Mohon orang ramai tidak pan1ik dan kita serahkan sepenuhnya kepada KKM, kami tetap memberikan kerjasama,” katanya.

Dalam pada itu, hari ini  tular di media sosial gamabr  jemaah tabligh beratur untuk diperiksa berikutan terdapat  jang1katan kes Cov1d 19 salah seoarang dari jemaah

quarnt1ne dan mereka buat.

“ Responsible nya mereka. Mereka dihospital tunggu giliran dengan alquran dan tasbih di tangan!!! Kau kata mereka irresponsible lagi?!

Mereka sendiri tak minta nak kene dan mereka tak tahu ada yang 1nfcted. Kau tengoklah sendiri bertanggungjawab atau tidak mereka pada manusia lain.

Sebelum kau k3cam mereka, kau kcam dulu kerajaan yang membenarkan pelawat Chna masuk ke Malaysia pada waktu yang sudah pun crt1cal.

Kau kcam dulu mereka yang masih SELF1ISH dan EGO keluar negara MELANCONG musim w4bak ni, balik tak self quarnt1ne.. Kau k3cam dulu mereka yang masih melvdah sana sini, bers1in tak tutup mulut tu. Kau kcam dulu mereka yang ada symptoms tapi sedang bergembira berjalan sana sini ke shopping malls dan tempat² awam.

Yelah apa nak buat, benda paling senang adalah s4lahkan orang. Dalam banyak² tu, kau pilih s4lahkan orang yang beragama dijalan Allah!”

*Photos from Mohd Khaiyum

Seramai 173 orang dari Tawau yang menyertai perhimpunan tabligh di Masjid Sri Petaling, Kuala Lumpur dari 27 Feb hingga 1 Mac lepas, telah tampil mendapatkan sari1ngan COVI1D-19 di Klinik Kesi1hatan Tawau di sini sehingga pukul 5 petang tadi.

Pegawai Kesi1hatan Tawau Dr G Navindran berkata, mereka adalah antara 350 jemaah tabligh dari Tawau yang menyertai perhimpunan itu.

“ Kesemua mereka termasuk ahli keluarga masing-masing, menjalankan kuarant1in di rumah masing-masing selama 14 hari.

“ Kita menjangkakan rakan-rakan mereka (peserta perhimpunan tabligh yang lain) akan datang untuk mendapatkan pemeri1ksaan,” katanya pada sidang akhbar mengenai perkara itu di sini.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Hospital Tawau Dr Azman Ibrahim berkata pihak hospital itu bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan jangkit1an itu di daerah ini.

“ Pada masa ini, Hospital Tawau telah menyediakan 60 katil untuk satu-satu masa dan boleh ditambah lagi,” katanya.

Ketua P0Iis Daerah Tawau ACP Peter Umbuas memberi am4ran kepada orang ramai agar tidak menyiarkan sebarang maklumat tidak jelas mengenai COVI1D-19 di media sosial, dan ti1ndakan akan diambil terhadap mereka yang berbuat demikian.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Sumber : Here After

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*