Rentas Negeri Tanpa Syarat Selepas 9 Jun? Ini Keputusan Dari Undian MKN

Fasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan kini banyak memberi kelonggaran kepada rakyat berbanding PKP yang dilaksanankan sebelum ini.

Namun apakah yang diharapkan akan diputuskan selepas berakhirkan fasa ini selepas 9 Jun ini?

Melalui undian yang dilakukan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) menerusi aplikasi Telegram pada Selasa mendapati rata-rata rakyat Malaysia mengundi kerajaan membenarkan semula rentas negeri seperti sedia kala.

Daripada 222,500 responden, 64 peratus mengundi kebenaran rentas negeri dan 57 peratus membuat pilihan supaya membenarkan semua aktiviti keagamaan.

Ini diikuti dengan 35 peratus memilih agar sektor pendidikan beroperasi semula seperti biasa.

Sebanyak 34 peratus memilih untuk membenarkan aktiviti melibatkan penjaja, pasar minggu, pasar tani, pasar malam dan perkhidmatan gunting rambut.

Dalam pada itu, aktiviti hiburan dan riadah seperti panggung wayang, karaoke, muzium, taman tema meraih sebanyak 12 peratus.

Manakala aktiviti seni kreatif yang melibatkan penggambaran, rakaman filem, drama dan dokumentari hanya mendapat 10 peratus undian.

Paling bagus sekali apabila aktiviti perjudian di undi paling sedikit dengan hanya memungut 3 peratus.

Kesedaran dilihat semakin menerangi hati rakyat Malaysia tentang keburukan tabiat berjudi. 3 peratus yang mengundi mungkin dari kalangan kaki judi tegar.

Rentas Negeri Tanpa Syarat Selepas 9 Jun? Ini Keputusan Undian MKN 1

Hampir sejuta rakyat dijangka menganggur tahun ini

Kadar pengangguran negara dijangka meningkat kepada 5.5 peratus atau lebih 860,000 penganggur untuk keseluruhan tahun 2020 mengikut perangkaan Jabatan Perangkaan Malaysia.

Berucap ketika membentangkan Pelan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek di Putrajayai, hari ini. Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, berkata ini susulan ekonomi Malaysia yang dijangka menguncup pada suku kedua tahun ini.

Katanya, penguncupan itu berikutan usaha negara membendung penularan pandemik Covid-19 yang masih dijalankan di peringkat global dan dalam negara.

“Untuk menangani situasi ini, kerajaan telah memperkenalkan pakej-pakej rangsangan ekonomi termasuklah PRIHATIN dan PRIHATIN PKS Tambahan yang kesemuanya berjumlah RM260 bilion,” katanya.

Beliau juga mengumumkan bahawa kerajaan akan memperuntukkan sebanyak RM9 bilion bagi menangani cabaran kadar pengangguran yang meningkat dan memastikan pengekalan pekerjaan rakyat dalam negara dalam tempoh pemulihan semula ekonomi negara.

Katanya, peruntukan berkenaan, yang akan disalur melalui beberapa insiatif, dijangkakan akan dapat memanfaatkan seramai tiga juta tenaga kerja dalam negara.

“Saya tahu ramai dalam kalangan masyarakat yang bimbang akan risiko kehilangan pekerjaan dan punca pendapatan berikutan banyak sektor dan aktiviti ekonomi terjejas dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini.

“Saya faham ekonomi akan mengambil masa untuk pulih dan terdapat golongan masyarakat yang masih perlukan bantuan sepanjang pemulihan ekonomi,” katanya.

Astro AWANI / TRENDING SANGAT

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*