Pghantar Makanan Foodpanda Kena Belqsah? Pelanggan Biqdap Kena Kecqm Oleh Ntizen

Kes penghantar makanan dipu-kul dan dibelqsah oleh pelanggan bukanlah perkara yang baru. Nampaknya, baru-baru ini tular video di laman Twitter rider Foodpanda didakwa dibelqsqh oleh seorang pelanggan.

Menerusi perkongsian video itu, sumber memberitahu pengawal rumah pelanggan berkenaan tidak benqrkan rider tersebut untuk naik ke atas ataupun masuk sehingga sampai ke depan pintu rumah.

Mungkin berqng kerana makanan lambat sampai, pelanggan tersebut didqkwa memqki dan menu-mbuk rider berkenaan. Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan kejqdian itu berlaku dimana.

Menurut ntizen yang berkongsikan video berkenaan berkata jika benar ianya sqlah rider tersebut mengapa keadaan jadi teru-k sehingga begitu sekali.

Ujarnya, dia juga pernah dimqki oleh pelanggan kerana lambat sampai namun dia bukan sengaja untuk berbuat demikian. Jelasnya, adakalanya kedai makan yang lambat siapkan makanan dan ada masa perlu menghantar banyak tempahan.

Katanya lagi, jika pelanggan tidak berpu-as hati dengan servis yang diberikan boleh sahaja membuat aduan dan rider akan terus dib-uang. Tetapi tidak mungkin ada rider yang seolah sengaja mahu dirinya dibu-qng kerja.

Perkongsian netizen itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang b3rang dengan tindakan pelanggan itu. Malah, ramai yang tidak setuju dengan istilah ‘customer always right’ sehingga memberi hak kepada pelanggan melakukan apa sahaja.

Dalam pada itu, ada ntizen mempersoalkan mengapa tiada siapa datang untuk meleraikan pergqduhan tersebut dan bersikap pnting diri dengan hanya merakam insidn berkenaan

Berikut pula reaksi ntizen

“Aku punya order pernah lambat hampir 45 minit, tapi aku cool, yang hantar pun buat selamba badak je tak minta maaf pun aku cool, janji order yang aku dapat tu betul, sampai ke tangan aku dan perut kenyang, hati pun happy..

Bukan senang jadi ‘rider’, Betul lah kata Dr Sheikh Muszaphar

SHAH ALAM – Angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor yang menjadi penghantar makanan di restoran miliknya bersama Chef Ismail iaitu Restoran Rebung berkongsi pengalamannya melaksanakan tugas tersebut.

Beliau menerusi hantaran di Facebook berkata, bekerja sebagai penghantar makanan memerlukan pengorbanan dan jiwa yang kental dalam menghadapi risiko keselamatan dalam melaksanakan tugas.

“Menjadi rider bukannya mudah, semuanya tidak endah, hujan tetap redah, walaupun dirinya basah, agar pelanggan dapat jamah, itulah pengorbanan pasrah, untuk mencari rezeki sah.

“Bukannya mudah, tidak kira penat lelah, tidak peduli hujan rebah, tapi itulah hakikat,” tulisnya.

Beliau berkata, kadang-kala kita mengambil mudah terhadap penghantar makanan dan tidak sedar pengorbanan mereka untuk membawa makanan ke rumah kita.

“Layanlah mereka dengan baik. Berikan sedikit tip pun dikira baik. Malahan ukiran senyuman dan ucapan terima kasih pun cukup membantu,” tambahnya lagi.

Dalam hantaran sama, beliau turut berkongsi video menunggang motosikal dalam hujan untuk menghantar makanan kepada pelanggan.

Video berkenaan mendapat 6,000 tontonan, 840 tanda suka, 71 komen dan 235 perkongsian semula.

KREDIT : TRENDINGSANGAT

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*