Rebah Secara Tiba-Tiba Dan MennggaI Depan Maka m Nabi, Rupanya Ini Amalan Abang Bad Ketika Masih Hidup

Subhanallah, tiada apa lagi yang lebih membahagiakan apabila dijemput Ilahi di bulan Ramadan. Lebih membahagiakan ia berlaku pada malam 10 terakhir Ramadhan betul-betul di hadapan makqm Nabi Muhammad SAW di Masjid Nabawi, Madinah.

Maha Suci Allah. Kematlannyaamat dicmburui seluruh umat Islam.

Seorang rakyat Malaysia, Badrul Munir atau mesra disapa Abang Bad di kalangan rakan-rakannya menjadi insan terpilih apabila dijemput Ilahi betul-betul di hadapan makqm Rasulullah SAW di Madinah ketika arwh memasuki kawasan maka m untuk solat ketika mengerjakan umrah.

Berita ini menjadi viral malah bngsa Arab sendiri menganggap perkara ini amat luar biasa kerana ianya jarang-jarang terjadi.

Apa kebaikan dan sisi baik arwh sehingga darjatnya diangkat begitu tinggi iaitu dapat mninggqI di hadapan maka m Nabi, malam Jumaat dan lebih penting ialah di 10 malam terakhir umat Islam berpuasa.

Menurut Ustaz Jamal, salah seorang jemaah umrah dari Hulu Langat, arwh bersolat tahajjud di dalam bilik sehari sebelum kematlannyaberlaku.

Arwh sempat minum satu gelas air masak dan turut memberikan segelas lagi kepada Ustaz Jamal.

Arwh mninggqI di hadapan Maka m Nabi, Malam Jumaat dan 10 Malam terakhir Ramadan. Kematlanyang amat dicemburui.

Arwh banyak berbuat bakti kepada golongan ulama dan kerana itulah cara kematlannyadimuliakan.

Selepas selasai minum, mereka menuju ke Masjid Nabawi, solat sunat Qabliah diikuti solat fardu Subuh dan soIat jnazah. Arwh kemudiannya menuju masuk ke Maka m Nabi Muhammmad SAW.

“Saya dan Wak Ramli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar tapi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami gerak masuk ke masjid semula. Sampailah saya telefon dan dikatakan Bad tumbang depan Maka m Rasulullah SAW.

“Arwh betul-betul jatuh depan Maka m Rasullullah, terus mninggqI. Innalillahiwaninailahirojiun,” ujar Ustaz Jamal.

Amalan Abang Bad ketika hayatnya

Ustaz Jamal turut menambah, kerja arwh Abang Bad ini ialah beliau menjadi ‘runner’ membuat visa bagi pelajar-pelajar madrasah. Pagi ini beliau dijemput oleh Allah Rabbul Jeleel di depan kubur Nabi di Masjid Nabawi.

Amalan besar yang Badrul Munir dapat iaitu mninggqI depan Maka m Rasulullah adalah kerana dia banyak berkhidmat untuk Ulama, Madrasah, Masyaik. Semua mereka ini adalah waris Rasulullah.

Kematlannyamenjadi bualan di kalangan bangsa Arab kerana cara kematlannyacukup indah

Betapa beruntungnya arwh kerana didoakan oleh orang ramai

Ratusan orang menghadiri upacara pengkebumiarwh abang Bad tanpa mengira bngsa

Arwhdikebvmlkan di Jannatul Baqi di Madinah

Jadi Allah baginya satu kematlanyang dicemburui oleh semua orang. Orang-orang Arab pun kata ini orang hebat, bukan calang-calang punya manusia. Semua doa dapat untuknya. Kami sedang aturkan solat jnzahnya dan pengkbvmlannya di Janantul Baqi.

Ini enam senarai kelebihan arwh Badrul iaitu mninggqI dalam Masjid Nabawi, di hadapan Maka m Rasulullah SAW, sedang berpuasa, safar umrah, malam Jumaat dan bulan Ramadan serta 10 malam terakhir.

Sangat-sangat beruntung sesiapa yang mninggqI di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat.

Ini bersesuaian dengan hadis,

Sesiapa yg boleh mati di Madinah hendaklah mati di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg mati di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau beruntung kerana mninggqI di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gugur dosa-dosa. Firman Allah swt :

Dan kalaulah Apabila mereka menzaIimi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga memohon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Allahumma Innaka ‘Afuwwun

Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

KREDIT/SUMBER: JIRANCAKAP

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*