Ini Kenyataan Dari Astr0 Sndiri Slepas PDRM Slasat Pembaca Berita TV 0tak Dekat Ltut

Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia (PDRM) membuka kertas terhadap k.es pembaca berita sebuah stesen televisyen yang mengeluarkan kenyataan berbaur f.itnah.

Kertas s.iasatan kes itu dibuka mengikut S.eksyen 504 K.anun Kese.ksaan iaitu dengan sengaja menga.ibkan dengan niat hendak membangk.itkan p.ecah keamanan sehingga boleh dikenakan h.ukuman p.enjara sehingga dua tahun atau d.enda atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, t.indakan pembaca berita itu telah menimbulkan f.itnah dan keben.cian masyarakat terhadap pihak penguat k.uasa terutama pasukan PDRM.

ā€œIni kerana ti.ndakan dilakukan PDRM itu adalah berlandaskan peruntukan undang-undang sedia ada bagi tujuan mengekang penularan wabak pandemik C0vid-19,ā€ katanya, hari ini.

Acryl Sani mengulas in.siden seorang pembaca berita yang mengeluarkan kenyataan berbaur fi.tnah ketika membaca la.poran berita.

Sehingga kini, k.es berkenaan masih berada di dalam si.asatan polis.

L.aporan berkenaan adalah berhubung keja.dian seorang peniaga burger di Kelantan dikenakan k.ompaun RM 50,000 yang didapati melan.ggar Pr.osedur Op.erasi Standard (SOP) ditetapkan.

Selain S.eksyen 504 K.anun Kese.ksaan, si.asatan turut dijalankan mengikut S.eksyen 233 A.kta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian) yang boleh dikenakan hu.kuman d.enda tidak melebihi RM 50,000 atau p.enjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Sebelum ini pembaca berita Awani juga tidak terkecuali meluahkan keke.salan terhadap t.indakan k.ompaun luar biasa itu dan membidasnya secara halus ketika siaran langsung di kaca televisyen.

Kata Luqman Hariz, t.indakan itu seperti meletakkan otak di lutut, tanpa mempertimbangkan keadaan dan nasib individu yang dik.ompaun.

ā€œSekarang ini ramai yang hidup secara ala kadar, ketika otak yang letaknya di atas tapi ada yang bert.indak seolah otak di lutut.

ā€œMengenakan k.ompaun RM 50,000 kepada penjaja kecil yang mana hanya berniaga di kawasan kampung sendiri.

ā€œUsaha itu dibuat kerana menanggung hingga 11 sekeluarga. Sudah pulangan tidak seberapa jumlah k.ompaun langsung di luar fikiran insan,ā€ tempelaknya.

Kenyataan Dari Astro

Sumber/Kredit : HMetro via ONline Malaya

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*