Tndakan Doktor Dan Jururawat Kepada Cleaner Di Hosptal Ini Buat Mereka Sebak

Ketika jutaan penduduk dunia tidur nyenyak dan bekerja dari rumah dengan penuh keselesaan, ramai petugas barisan hadapan kita terpaksa memecah peluh berkrban ketepikan kehidupan yang selesa itu demi keselamatan dan kesejahteraan negara.

Doktor dan jururawat ditugaskan bersemuka dengan ‘makhluk halus’ di hospiital, pekerja pasar raya pula ditugaskan untuk memastikan bekalan makanan seisi keluarga sentiasa mencukupi, penghantar makanan pula ditugaskan bagi memastikan orang ramai selamat berada di rumah tanpa perlu mendedahkan diri mereka kepada risiiko jgkitan di luar.

Pengrbanan serta sumbangan yang dilakukan barisan hadapan yang berkhidmat untuk kita sebagai orang awam ini perlulah dihargai sampai bila-bila.

Selain daripada itu, kita mungkin terlepas pandang akan pengrbanan yang dilakukan oleh petugas-petugas pembersihan. Mereka ini juga tidak boleh disisihkan kerana sumbangan mereka ini juga cukup besar dan kita perlu menghargainya.

Oleh kerana itu, petugas kesihatan di sebuah hospiital memutuskan untuk menzahirkan penghargaan kepada wira yang tidak didendang seperti pekerja pembersihan, keselamatan, kakitangan di bahagian dapur serta kakitangan infrastrukt di hospiital mereka ini dengan cara memberi tepukan gemuruh kepada mereka.

Sebuah video yang memaparkan sekumpulan petugas kesihatan profesional memberi tepukan gemuruh kepada petugas pembersihan di Sant Joan de Déu Hospiital di Barcelona menjadi tular selepas ianya dimuat naik di Twitter minggu lalu.

Bersama-sama video itu, hospital tersebut turut menyelitkan ucapan terima kasih yang tak terhingga kepada kakitangannya yang sanggup berkorban masa dan tenaga mereka menjalankan tugas dalam kawasan yang penuh beriisiko tinggi.

Kita sebagai orang awam pula perlulah menghargai jasa dan pengrbanan mereka yang berdepan ancaaman risiiko nywa demi keselamatan kita. Walaupun kita tidak dapat membantu secara terus, kita boleh membantu mereka dengan hanya duduk di rumah dan pnjarakan sosial. Dengan cara ini, rantaian jgkitan dapat dicegah seterusnya dapat mengurangkan jumlah pesakiit yang perlu dirawat di hospiital.

Sumber : Siakapkeli

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*