SeIepas Menteri Umum BoIeh Keluar KWSP Akaun 1 Sebanyak RM500, Sesuatu Telah Terjadi Pada Laman PM Muhyiddin Yassin

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membenarkan pengeluaran simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerjaan (KWSP) daripada Akaun 1 secara bersasar menerusi Belanjawan 2021.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, kebenaran secara bersasar itu akan membolehkan ahli KWSP mengeluarkan 500 sebulan dengan jumlah sehingga 6,000 untuk 12 bulan.

“Pengeluaran ini adalah bagi membantu ahli-ahli yang kehllangan pekerjaan dan dijangka meringankan beban kewangan kepada 600,000 ahli yang terjejas.

“Mengambil kira kedua-dua inisiatif i-Lestari serta kemudahan pengeluaran Akaun 1 ini, jumlah keseluruhan pengeluaran tunai adalah sehingga 12,000.

“Diunjurkan keseluruhan bayaran bagi pengeluaran Akaun 1 akan melibatkan 4 bilion,” katanya pada pembentangan Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat hari ini.

Jelas beliau, ahli yang layak boleh memohon mulai Januari 2021.

Antara inisiaitf lain, Tengku Zafrul berkata, kadar caruman minlmum KWSP pekerja turut dikurangkan daripada 11 kepada 9 peratus mulai Januari 2021 untuk temp0h 12 bulan bagi meningkatkan pendapatan boleh guna atau take-home pay.

“Ini akan memanfaatkan pencarum KWSP dengan nilai inisiatif sehingga 9.3 bili0n.

“KWSP juga telah memperkenalkan kemudahan pengeluaran i-Lestari pada bulan April yang membenarkan ahli membuat pengeluaran sebanyak 500 sebulan, selama 12 bulan dengan jumlah keseluruhan sehingga 6,000,” katanya.

Skim tersebut ujar beliau telah memanfaatkan 4.7 jvta ahli dengan nilai 11.6 bili0n.

Menerusi pemerhatian di ruangan facebook rasmi Muhyiddin Yassin, rata rata rakyat menlnggalkan komen kurang berpvas hati dari segi pengeluaran akaun 1 KWSP yang dibenarkan.

Komen Dari Orang Ramai

Minta pertlmbangkan lagi pengeluaran akaun 1 kwsp sebanyak 500 yg bersasar..secara general,rakyat nak sama rata..one off 10k..banyak hvtang dan keperluan nak diselesaikan..masa hadapan adalah masa sekarang..tolong pertlmbangkan sekali lagi..kami berharap dpt dipertlmbangkan.

Disapp0inted dgr bajet 2021 . tk brhrap kwsp tapi harap sgt dgn m0ratarium di lanjutkan even still bekrja tapi gaji dah kena potong kerja pon 3hari je smnggu . Kalau m0ratarium tuh lanjut dpt kurangkan bban . ni pon nk kena mohon tpi bgi yg kena buang kerja jer dh tuh yg mcm sy masih bekerja tapi gaji kena p0tong kaw kaw mcm mne ??? svmpah disapp0inted giler.

Anak minimum 1 org dah ada bantvan..bg yg xde anak mcm mana pulak abah…kami pun ada tanggvngan juga..byr rumah, keperluan asas, mkn minum dll…mohon abah pertimbangkan ye…apa2 pun abah mmg terbaik..tahniah abah dan team kerajaan yg bertungkus lumus utk mencari keputusan yg terbaik buat rakyat..semoga Allah memberi ganjaran buat semua..Amin.

Assalamualaikum abah, Knp pengeluaran acc 1 kwsp tu utk golongan bsasar je..Abis penlaga tjejas? Surirumah anak ramai? Keje gaji skit tggvnggn ramai ni mcm mna. Kenapa kena bsyarat. Mohon buat mcm i lestari… Sape nk keluarkan keluar je.. yg xnk xpyh.

Sumber : AstroAwani/FBMuhyiddinYassin

Kredit : Online Malaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*