Netizen Desak PM Kaji Balik Gaji Cikgu, Sekolah Tak Buka Tapi Gaji Jalan

Musim PKP ni sesetengah penjawat awam diarahkan untuk work from home daripada perlu bergerak ke tempat kerja masing-masing bagi menghentikan penularan wabak Covid-19.

Beberapa tempat juga diarah untuh tutup seperti pusat ibadah, universiti, kolej malah sekolah juga diarah tutup bagi mengelak aktiviti berhimpun.

Sudah tentu dalam hal ni cikgu pun still akan work from home sebab sesi pembelajaran bagi anak murid tetap berlangsung walaupun sekolah tutup.

Namun, ada segelintir individu yang tak puas hati dengan guru dimana gaji diorang still jalan walaupun sekolah ditutup.

Hal ini berkait dengan perkongsian di Twitter di mana ada seorang individu memberi komen dekat live Facebook dan menggesa Perdana Menteri untuk kaji balik gaji cikgu sebab sekolah tak buka. Perkara ini dikatakan tidak adil dengan orang lain sebab guru seakan-akan tak buat kerja pun.

“Kenapa mostly parents macam dengki sangat dengan para guru time PKP ni? 

Ramai netizen yang tak puas hati dengan komen individu berkenaan. Mungkin dia tak tahu yang realiti sebenar kerja seorang cikgu lagi-lagi time PKP ni.

Sumber: Twitter

Admin rasa cikgu-cikgu tetap bagi kerja sekolah dengan anak murid sebab tu gaji diorang still jalan.

Ada netizen yang berkongsi pendapat, pekerjaan seorang guru pada waktu dulu tak sama dengan zaman sekarang yang banyak perkara perlu diambil kira. Sebab cikgu waktu dulu tak banyak kerja macam cikgu zaman sekarang.

Walaupun PKP, tapi sesi pembelajaran tetap berjalan tau. Tu lah cabaran cikgu-cikgu time PKP ni nak pastikan murid-murid siapkan tugas yang diorang bagi.

Lobak Merah / Transformasi.pw

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*