Selepas Ramai Mrah, Brader Siap Buat Rakaman Moh0n Maaf, Ayah Rani Terus Tampil Bagi Kata Kata Padu

KUALA LUMPUR – Permohonan ma4f secara terbuka kepada rakyat Malaysia tidak mencukupi bahkan individu yang mempermainkan sen.timen 4gama lslam perlu ditan.gkap, dihadapkan ke ma.hkamah dan dihu.kum sebagai peng4jaran kepada orang lain.

“Hari ini dapat pula v1deo minta maaf pula. Minta maaf bukan kepada media, kamu kena ta.ngkap dulu, sia.sat dulu, kena huk.um dahulu kepada orang yang mengh.1na.

“Mungkin hu.kuman dia ringan kalau boleh beratlah, pe.njara 20 tahun, se.batan 20 kali dan de.nda RM 1 j.uta baru ada peng.ajaran.

“Jangan sent.uh, jangan usik, jangan perma1nkan 4gama kalau kamu mahu senang,” katanya ketika ditemui di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul, hari ini.

Presiden Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani Kulup Abdullah menegaskan, meskipun sudah ada permohonan m4af disiarkan kepada umum, namun pihak pol1s perlu mengambil tin.dakan tegas terhadap pelaku ter.libat.

Terdahulu Abdul Rani bersama Gabungan NGO MJMM dan Insan Rakyat Musl1m Malaysia (IRIM) membuat lapo.ran pol1s terhadap seorang individu yang tidak dikenali memuat naik v1deo dan bercakap bahasa Tam1l mend.kwa mengahwlni wan1ta lslam dan telah m.urt4d.

Video berdurasi tiga minit 11 saat itu dipercayai dirakam sendiri oleh seorang individu mend.akwa mengahw1ni seorang wan1ta lslam dengan tujuan untuk memur.tadkannya.

“Rkyat Malaysia berasa m.arah apabila memainkan senti.men 4gama, jangan usik 4gama, jangan usik sent.imen 4gama, jangan usik 4gama 1slam, kalau kamu mahu senang.

“Kenapa nak vlral nak mengajak orang terutamanya wanlta kahw1n dengan bukan lslam tapi tak mahu tukar 4gama, tapi keluar negara dimu.rtadkan,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Rani Kulup berkata, ti.ndakan itu bukan sahaja mengh.ina lslam bahkan telah menimbulkan kema.rahan umat lslam di negara ini.

Menurutnya, dalam keadaan rakyat sedang berdepan dengan pan.demik C0v1d 19, ti.ndakan itu menambahkan keg.usaran apabila 1slam sekali lagi dipermainkan dan diusik oleh bukan 1slam.

“Dia mengh.ina 4gama 1slam, dia mengh.ina Allah dan Nabi Muhammad SAW. Apa niat sebenar kamu.

“1slam adalah 4gama Persekutuan kerana bab 4gama di bawah Yang di-Pertuan Agong, Institusi DiRaja, Raja-Raja Melayu.

“Jangan mem.ain dan meniup senti.men perkau.man dan ke4gamaan yang boleh mengakibatkan rkyat jadi m.arah dan berg.aduh,” katanya lagi.  

SUMBER/KREDIT:MalaysiaGazette/OM

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*