Gara Gara Berkaki Ayam di Pantai Port Dickson?? Tapak Kaki Wanlta lni Jadi ꜱᴀʀᴀɴɢ ᴄᴀᴄɪɴɢ

Seorang wanlta tidak menjangkakan pengalaman beliau berjalan berkaki ayam di atas pasir pantai di sebuah pusat peranginan akhirnya mengu.ndang ᴘᴀᴅᴀʜ kepada dirinya sendiri setelah tapak kakinya itu dimasuki ᴄᴀᴄɪɴɢ yang kemudiannya bersa.rang di situ.

Menerusi satu posting yang dimuatnaik oleh Nurul Ezzatul Akma di ruangan Facebook, beliau memberitahu tentang pengalaman ʜɪᴛᴀᴍ semasa bercuti bersama dengan keluarga di pantai Port Dickson baru-baru ini.

Akma memberitahu, beliau telah disahkan terkena ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ ᴄᴀᴄɪɴɢ apabila berjalan ‘berkaki ayam’ di persisiran pantai tersebut.

Akma bersama dengan anak-anaknya ketika bercuti di Port Dickson

Pada mulanya, beliau cuma menganggap garisan yang muncul di kaki kirinya itu adalah disebabkan masalah urat saraf selepas seminggu pulang daripada percutian mereka itu.

Beliau sangkakan ianya kesan melecet

Garisan tersebut mula timbul dan seperti mempunyai cecair di bahagian telapak kakinya.

Akma juga telah berjumpa dengan tukang urut bagi mendapatkan raw.atan dan diberitahu dirinya mengalami ᴍᴀꜱᴀʟᴀʜ urat saraf pada bahagian tapak kakinya.

Tapak kakinya mula berasa sangat gatal selepas berurut

Selepas itu, beliau terus merujuk ke hospital persendirian di Ara Damansara. Doktor mengesahkan telapak kaki kiri beliau ᴅɪᴊᴀɴɢᴋɪᴛɪ ᴄᴀᴄɪɴɢ dan ianya sudah ᴛᴇʀᴛᴀɴᴀᴍ di dalam kulitnya.

ᴄᴀᴄɪɴɢ kerawit yang berada dalam kaki Akma

Doktor juga memberitahu Akma, ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ ᴄᴀᴄɪɴɢ tersebut disebabkan oleh ꜱɪꜱᴀ ɴᴀᴊɪꜱ ᴋᴜᴄɪɴɢ dan ᴀɴᴊɪɴɢ yang berada di dalam pasir pantai.

Kemudian, Akma diberikan ᴜʙᴀᴛ makan dan jika tiada apa-apa perubahan, beliau disarankan berjumpa dengan pakar kulit untuk ᴍᴇᴍʙᴜᴀɴɢ ᴄᴀᴄɪɴɢ berkenaan.

Pada mulanya, beliau masih lagi boleh merasa ᴄᴀᴄɪɴɢ kerawit itu bergerak di dalam kakinya tetapi ianya sudah hilang selepas pengambilan dos ubat yang ketiga.

“Kata doktor, ᴄᴀᴄɪɴɢ kerawit boleh masuk ke dalam salur ᴅᴀʀᴀʜ kalau tak berhati-hati”

“ᴄᴀᴄɪɴɢ kerawlt sehalus benang dan boleh masuk ke dalam badan manusia tanpa ada sebarang ʟᴜᴋᴀ ᴀᴛᴀᴜᴘᴜɴ ᴋᴜʟɪᴛ ʏᴀɴɢ ʀᴏꜱᴀᴋ”

Kini keadaan kaki Akma sudah pulih sepenuhnya. Beliau juga menasihatkan orang lain serta rakan-rakannya supaya belajar daripada pengalaman beliau.

Sumber/Kredit: Akupapankekunci

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*