Misteri Sspek Datuk Seri Panjat Lompat Pagar SPRM Terjawab Lepas Tengok Rakaman CCTV

Terdahulu, kecoh satu berita mengenai Datuk Seri yang terlibat dalam sindiket Macau Scam telah melarikan diri dengan memanjat pagar ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Susulan daripada ins-iden itu, pelbagai persoalan yang timbul adakah suspek dilarikan atau dibantu pihak tertentu.

Berlaku kekecohan di SPRM

Menerusi laporan yang dipetik daripada Harian Metro, kejadian tersebut berlaku pada 11 Oktober iaitu ketika itu, sembilan orang sspek telah dibawa ke pejabat SPRM untuk urusan dokumentasi jaminan.

Tetapi lain pula yang jadinya apabila kesemua sspek enggan keluar daripada kenderaan masing-masing selepas melihat kehadiran ramai anggota polis di lobi pejabat SPRM selain berlakunya kekecohan. Namun, tidak lama selepas itu, pihak polis akhirnya bersetuju untuk menunggu di pintu utama luar pejabat berkenaan.

Selepas selesai proses dokumentasi jaminan, kesemua OKT dibebaskan dan menaiki kenderaan masing-masing keluar dari Ibu pejabat SPRM. Terdapat empat kenderaan model Velfire memasuki Ibu Pejabat SPRM bagi menjemput sspek yang melarikan diri itu.

Setiap kenderaan yang melalui pintu pagar utama ditahan poIis dan sspek-sspek ditngkap semula poIis. Walau bagaimana pun salah seorang seorang sspek yang telah dibebaskan dengan jaminan, diserahkan SPRM kepada peguam beliau.

Dibantu pengawal peribadi

Walaupun begitu, sspek utama Macau Scam yang juga merupakan Datuk Seri itu dikatakan sudah memasuki kenderaan Velfire bersama-sama peguam, pengawal peribadi dan pemandu untuk menuju ke pintu pagar utama. Namun, secara tiba-tiba suspek bertindak keluar daripada kereta dan melarikan diri ke pagar sisi pejabat SPRM.

Ketika pihak polis menahan kereta terbabit, baru lah mereka sedar bahawa sspek sudah melarikan diri.

Sspek sememangnya telah masuk ke dalam kenderaan dan dilihat menuju ke pintu pagar utama. Walau bagaimanapun dalam pergerakan antara pintu lobi dan pagar utama, beliau dipercayai bertindak keluar dari kenderaan dan melarikan diri di pagar sisi (berdekatan pintu belakang bangunan SPRM) dengan dibantu dua lagi pengawal peribadi yang bersedia untuk membantu beliau memanjat pagar dan mel0loskan diri dari tngkapan poIis.

Menerusi rakaman CCTV memperlihatkan sspek berjaya melepasi pagar tersebut dengan bantuan dua orang ā€˜bodyguardā€™. Bukan itu sahaja, sebuah kereta Perodua Myvi telah menunggu di tepi jalan dan bertindak melarikan sspek

Kejadian memalukan, mesti dipandang serius ā€“ Prof. Dr Zainur Rashid

Pelik tapi benar, kejadian mengenai individu yang menjadi spek utama dalam penglibatan pengubahan wang haram didkwa berjaya melarikan diri.

Menerusi hantaran pengguna Facebook, Prof. Dr Zainur Rashid Zainuddin memohon agar isu ini dipandang serius oleh pihak kerajaan kerana ia terkait sama dalam hal integriti yang melibatkan pihak berkuasa.

Jangan bikin malu

Melihat beberapa gambar struktur banggunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang tular, adalah mustahil apabila tertuduh mampu bertindak demikian.

Kejadian ni aneh sangat

Jelas Dr Zainur lagi, hal ini mampu mengundang pertikaian dalam masyarakat mengenai tahap keselamatan negara dan mampu merosakkan lagi kredibiliti rakyat terhadap institusi penting negara iaitu SPRM dan pihak polis sendiri.

ā€œKejadian aneh yang menyebabkan penjenayah ini boleh terlepas dengan melompat pagar SPRMā€¦ā€

Buat malu negara jer

Di ruangan komen, ramai netizen memberikan pendapat yang sama dengan menyifatkan kejadian seperti ini amat memalukan dan membuatkan masyarakat hilang kepercayaan terhadap pihak berkuasa.

Justeru, Dr Zainur menggesa agar isu ini dipandang serius dan tindakan sewajarnya perlu diambil bagi mengelakan nama baik pihak berkuasa terjejas.

Sumber: Harian Metro

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*