Seorang Adik Hafiz Cilik Terus Mengalunkan Ayat Al-Quran Ketika Menghadapi Sakaratul Maut

Semua yang hidup pasti akan mengalami apa yang dipanggil sebagai sakaratul maut. Menurut Rasulullah, sakit sakaratul sama seperti ditikam oleh ribuan pedang sekaligus. Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Rasanya seperti dilibas 300 kali dengan pedang.” (Hadis diriwayatkan Ibnu Abi Dunya.

Kerana rasa sakit, orang yang mati biasanya mengalami kesukaran berbicara, bahkan untuk mengucapkan kalimah syahadah juga sukar. Hanya orang yang diizinkan oleh Allah yang mampu.

Berlaku satu kes di Jakarta, seorang adik hafiz cilik terus membaca ayat-ayat al-Quran di tengah-tengah menghadapi sakaratul maut. Sebuah video segera dimuat naik di media sosial. Ramai netizens menyatakan kesedihan menonton video itu kerana adik itu menunjukkan tanda-tanda kematian dalam keadaan Husnul Khatimah.

MASHA ALLAH… detik detik kematian sahabat saya. OSAMA JUNDUL HAQ. TAHFIZD QUR'AN 3JUZ. PUTRA BPK SANAWI PANDEMAN. DI…

Posted by Balhot Kangeanisme Dotkom on Tuesday, January 8, 2019

Video itu dimuat naik ke akaun Facebook Dotkom Balhot Kangeanisme pada 8 Januari 2019 lalu. Adalah dipercayai bahawa anak dalam video itu dinamakan Osama Jundul Haq yang telah menghafal tiga juz Al-Quran.

“MasyaAllah, detik-detik kematian sahabat saya, Osama Jundul Haq, tahfidz Al-Quran 3 juz. Anak Encik Sanawi Pandeman. Di tengah-tengah menghadapi sakaratul maut, bibirnya masih melaungkan untuk membaca ayat-ayat Allah. Mencintai Al-Quran, Allah memuliakan jalan kematiannya. Semoga Husnul Khatimah wahai sahabatku,” tulis Balhot dalam pernyataan video itu.

Posted by Balhot Kangeanisme Dotkom on Tuesday, January 8, 2019

Dalam video 52 saat, Osama berada di tempat tidur hospital dengan tiub yang dipasang pada hidungnya. Dalam keadaan lemah, Osama terus membaca ayat-ayat al-Quran yang dipandu oleh seorang wanita yang memegang tangannya.

Setakat ini video itu telah menerima lebih daripada 12 ribu ‘Suka’ dan telah dikongsikan lebih daripada 38 ribu kali.

Ramai netizen yang berdoa agar anak itu meninggal dunia dalam keadaan Husnul Khatimah kerana dalam detik-detik terakhir hidupnya, dia masih mempunyai masa untuk membaca ayat-ayat Allah.

Menggambarkan sakitnya sakaratul maut, Rasulullah SAW pernah bersabda ketika Baginda sedang menghadapi sakaratul maut, maksudnya: “Sekiranya anak cucu Adam (manusia) tidak lakukan kecuali hanya bagi menghadapi kematian, dia pasti beramal.” (Hadis direkodkan oleh Ahmad)

Sumber : Laicikang

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*