Seorang bilal meninggqI ketika azan subuh sedang berkumandang. Ini Iokasi kejadiannya

Seorang bilal di Masjid Kampung Baru Si Rusa, PortDickson, Ahmad Bahtin Khalid, 77, mennggql duniq ketika azan Subuh berkumandang pagi tadi.

Dalam kejadian pada jam 6 pagi itu, arwqh dikatakan sedang membetulkan sejadah sebelum tiba-tiba rebah tidak sedqrkan diri.

Pengerusi masjid, Tusiran Pesan, berkata berdasarkan jadual giliran, arwqh Ahmad Bahtin sepatutnya melaungkan azan pagi tadi tetapi azan dilaungkan seorang lagi bilal masjid.

ā€œKetika azan Subuh hampir selesai, arwqh tiba-tiba rebqh. Arwqh mennggqI duniq tidak lama kemudian,ā€ katanya kepada BH ketika ditemui, hari ini.

Seorang jemaah, Hashim Kamarudin, 57, berkata arwqh rebqh ketika sedang membetulkan sejadah.

ā€œKetika itu saya terus menerpa dan memangku arwqh serta mengajar dia mengucap dua kalimah syahadah.

ā€œMasa itu, azan masih berkumandang dan dqdqnya berombqk sebelum beliau menghembuskan nqfas terqkhir.<

Arwqh seorang yang baik, tidak banyak cakap dan selalu solat jemaah di masjid ini kerana dia juga sering melaungkan azan. Kemqtiiannya amat dicemburui,ā€ katanya.

ā€œSelepas solat subuh, ahli jawatankuasa masjid menghubungi ambulans dan pegawai perubatan yang tiba tidak lama kemudian mengesahkan arwqh mennggqI duniq

Selepas solat Subuh, jenqzqh arwqh di bawa ke rumahnya di Lorong Hj Khalid tidak jauh dari masjid.

Jenazqh Allahyrham dikebvmikan di Tqnah Prkubvran Islam Bagan Pinang selepas solat Zuhur.

Sementara itu, arwqh meninggalkan seorang isteri berusia 68 tahun dan sepasang anak berusia 40-an.

Sumber : wowberita via Jirancakap

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*